Хрватску више сикира петокрака: За дом спремни остаје у Јасеновцу

Два дана пред истицање рока, Комисија за суочавање с прошлошћу није премијеру Хрватске доставила препоруке шта чинити са усташким и комунистичким симболима.

уторак, фебруар 27, 2018 / 15:17

Умјесто предлога, у Комисији је дошло до раскола и то због звијезде петокраке.

Седамнаесточлана Комисија састала се јуче, а портал, позивајући се на своје изворе, пише да ће препорука влади и премијеру Андреју Пленовићу бити да се забрани усташки поклич "за дом спремни", осим када је ријеч о његовом коришћењу у оквиру грба ХОС.

То, наиме, значи да тај усташки поклич не би био уклоњен из званичног грба ХОС, што је, иначе, био главни проблем спорне спомен-плоче коју су припадници ХОС подигли својим погинулим саборцима у центру Јасеновца, 2016.

Управо захтјеви дијела хрватске јавности да се та спомен плоча уклони из Јасеновца због усташког поклича, били су повод да премијер Пленковић формира Комисију за суочавање с прошлошћу, која би, како је било замишљено, требало јасно да се одреди према симболима свих тоталитарних режима. У осталим случајевима, попут протестних скупова, спортских догађања, концерата и слично, спорни усташки поклич био би забрањен.

Исти третман имала би и сва обиљежја фашистичког режима и његових симбола, од кукастог крста преко симбола попут "СС" или усташког "У", четничке кокарде до свих израза и симбола који величају те тоталитарне режиме.

Позивајуће се на исте изворе, портал пише да је у Комисији дошло до раскола по питњу звијезде петокраке, при чему је дио чланова инсистирао да се комунизам и његови симболи изједначе с фашизмом. У расправи се, пише овај медиј, чуло да је ријеч о о симболу комунизма, али и антифашизма у Другом свјетском рату, због чега се уврштава међу тзв. вишезначне симболе.

На страни противника забране петокраке је и пресуда Европског суда за људска права из 2008. коју је један од челника мађарске Радничке странке Атила Вајнаи добио против Мађарске, подсјећа Индеx.

Стога се, како се наводи, очекује да би око петокраке могло бити издвојених мишљења чланова Комисије за суочавање с прошлошћу, јер је за дио чланова она симбол борбе против фашизма, а за друге и обиљежје под којим је, како се наводи, "спровођена великосрпска агресија”. Тврди се да ће до 1. марта Комисија ипак постиће консензус.

Иначе, препоруке владине Комисије су више савјетодавног карактера и за владу неће бити обавезујуће.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор