Дани(ј)ел Симић

Хрби, Србхвати и остали Еуроразумуси

Еразмо Ротердамски је оставио сјајно дјело по имену Похвала лудости. Дешавања у јавном простору Српске, чиста су похвала глупости.

четвртак, 19 децембра, 2013 / 12:00

Био недавно у посјети градоначелник Загреба, Милан Бандић. Добио увјеравања бањолучког колеге Слободана Гаврановића, да ће помоћи опстанку Католичког средњошколског центра.

Баш смо племенити.

Читам неки дан како Музеј РС већ двије године одбија да угости изложбу о логорима смрти са епицентром у Јадовну, за које мало ко зна, али се без задршке понижава сарадњом са неким музејчићем из касабице по имену Марија Бистрица, који нам је послао своје сувенире-играчкице на увид.

Баш смо гостопримљиви.

Онда читам, како неки професор Универзитета у Бањој Луци истиче Томпсона до мјере да студентима засмета толико, да за то дочују и новинари. Онда се исти још служи туђманистанским новоговором у изјави тим поводом.

Баш смо либерални.

Гледам РТРС, његов већ деценијски културоцид и кроатизацију, те се сјетим како је донедавно Парк Петар Кочић био дијагонално уоквирен Хрватским културним центром и продавницом кравата Кроата.

Ох, баш смо глупи.

Треба то похвалити, али стварно!

Ово горе су симптоми испуњења свега, што су нам просветитељи са стране натурали од завршетка рата до данас. Можемо са поносом рећи да смо испунили све жеље, чак и оне посљедње шуше из невладиног сектора финансираног од страних влада.

Српски народ у цјелини, али ево и овај фртаљ који је прије 13 година искусио рат и још један покушај истребљења, нема више никакав идентитет, јединство, свијест или визију. Поготово институционалну.

Међутим, ништа то није помогло. Нити су, нити ће нам то икад признати. Било ко од тих што нам помажу бомбама, санкцијама и уцјенама за наше добро.

Зашто?

Зато што није добро да вам нација буде у таквом стању. Добро је за њих да у нашем друштву све буде релативно. Да нам је традиција мрачњаштво, идентитет залуђивање, сјећање ратно хушкаштво. Али зато у својој земљи стављате ћирилицу ван закона, имате преко 600.000 потписника да је избаците и из устава, те славите нацистичке монструме.

Удруженим сарајевским либералима, деценијама не смета што из тог правца до Кнежева нема ни један путоказ гдје је Бања Лука! Нико то јавно да примјети и осуди, а камо ли шта друго, што тамо несакривљиво указује на патолошку мржњу, нетолеранцију и системски шовинизам.

У Културном центру Београда, за то вријеме, Саранда и Јехона Подујевци праве изложбу о 19 страдалих Албанаца из Подујева. И ту мени уопште није проблем што су манастири по Косову и Метохији и даље са војним обезбјеђењем, или што у Приштини полиција пребија људе са српском заставом, већ што у КЦБ (као и у Музеју РС) није било изложбе везане за српско страдање.

Само толико.

Навикосмо се и на батине

Пишем годинама како то није паметно. Да смо због тога награбусили два пута у Југославији. Цркавали као сијалице, а бивши непријатељи купили кајмак наше побједе. (Кајмакчалан, Куманово, Приштина, Пећ, Задар, Ријека, Истра).

Ето аргумент, ако ништа друго, зашто то не раде и са друге стране некадашњег братствојединственог ратишта? Будимо искрени и рецимо да нема примјера у ФБиХ и РХ, који би били еквивалент ових неколико наших с почетка. Они то не допуштају.

Творци Ферал Трибјуна су, аман људи моји, по сопственом признању промовисали Томпсонове "Чавоглаве" 1991. као "живљу домољубну пјесму источног ритма", јер "уз дотадашње ће изгубити рат".

Шта више рећи?

Од виновника примјера са почетка, одвратнији су ми само појединци и медији који на то све хистеришу и турбо-србују – ЛАТИНИЦОМ! Што је исто као да реису-л-улема позива вјернике на хаџ, тукући у истом кадру по раџи и крметини. Љуте се лоле што им угрожавају ћирлицу, а да је они у Бањој Луци намјерно и промишљено не користе.

Захваљујући финансијско-силеџијско-издајничком утуцавању у мозак, данас Бањом Луком владају некакви Србхвати. Људи којима је непристојно залагати се за било шта што има везе са својом нацијом. За оне као Пуповац, одавно смо усвојили термин Хрби. Ови су Србхвати.

Срби пред изборе, у остатку Хрвати.

Праве Зимзоград латиницом, србују латиницом, али су пребрзи да мени шизофренично-полуписмено објасне која је ријеч српска, а која хрватска. Коју смијем, а коју не смијем користити. Дјеци дају имена Лука, Иван, Марија… да могу проћи са обе стране. Договарају мостове преко Саве и сањају да их се угости Недељом у два. Смисао успјеха и статуса у друштву, јесте кафа и шопинг у Загребу викендом.

Хрватски производи су ем прескупи, ем неквалитетни. Поготово у поређењу са остатком ЕУ. Али, постоје људи у врху којима егзистенција изравно зависи од пословања са Хрватима. Нема везе што је то пословање на нашу штету. Није на њихову. Личну.

Исто као што србијанци отварају представништва својих фирми по Федерацији, јер у противном они неће да купују њихову робу. Ми немамо посебних услова.

Нагон за самоодржањем

Умјесто да ослушнемо шаптаје нагона за самоодржањем, као што је то и за ФБиХ обавио Мирко Шаровић, слушамо своје дупедавце који само код нас налазе фашизам, шовинизам, национализам, нетолеранцију, клерикализам… Преживамо ту умоболну медијску сламу и навикавамо се.

Није срамота што нема православне гимназије у Бањој Луци, јер је то ствар СПЦ. Ни то што у граду и приграђу му има сијасет основних школа, које немају гријање, воду и струју како буквар заповиједа; а обриче се помоћ недржавној школи. Ни то што Бандићу није проблем запуцати у другу државу да испоштује Комарицу, а Гаврановићу не пада на памет да оде ни до Јадовна на комеморацију. И то што Бандић није знао колико Срба иде у Загребу у православну гимназију, засјенило је да је потписао референдум против ћирилице и неразлупане главе, пардон табле, отишао из Бање Луке. У којој, узгредбудиречено, нема Српског културног центра.

Католичка и исламизирана браћа су отела језик (Вука Ст. Караџића), историју и територије; те своје друштво потпуно фашистизирали до сцена на Максимиру, Пољуду и Вуковару. Али и даље смо ми нетолерантни зликовци. И бићемо то заувијек. Просто су они тако научени.

Еразмус без разума

Наша дјеца се уче другачије. Као врхунац широкопојасне испамећености послаше ми повезницу на некакав блог, поводом најновије хајке на Горана Мутабџију. Пошто перформанс "Коњевић поље пред ОХР" није довољан, неко је открио да и ове године (као и свих претходних) не пристајемо на Еразмус пројекат, под условима које натурају.

Неки произвођач птичијег млијека се примио на то федерално штиво толико, да Мутабџији јамчи како ће сви средњошколци и студенти листом министру просвјете дати подршку да попусти уцјенама, те потпише формирање Министарства просвјете и културе БиХ. Без обзира што смо у Дејтону крвљу изборили да је то у надлежности Српске.

Осим што је то шупљак, јер међу ученицима и студентима, срећом, има много разумнијих од Еразмуса, да ја вас питам нешто? Кад би Мутабџија дошао и рекао средњошколцима и студентима: "Нема наставе у 2014. добили сте сви петице и десетке закључно." – зар они не би то једнодушно и одушевљено поздравили?!

Баш је то аргумент, чудо једно. Срећом, још у овој земљи има оних који памте даље од десет година у рикверц. Да се још хоће наћи неких који бар толико гледају унапријед, не би нас се ни Ротердам постидио.

Има и оних студената који знају да прво ми морамо обезбједити и уплатити паре у фонд да би они путовали, као и да се, ако су посебно даровити, могу сами, без владе, пријавити да ходе Еразмусовим стазама револуције.

Не губим наду да ће неки остатак нагона за самоодржањем помоћи да схватимо бит древне похвале лудости од стране Дезидериуса Еразмуса, јер нијесам толико луд, да не видим како сам глуп, ако фашистима допуштам да ми пребацују фашизам.0 КОМЕНТАРА

 1. Ima ćirilica u Zimogradu, donijeli je Braća Barzut iz Trebinja sa medom sa bobanske visoravni. I to je to, nema više.

  U Federaciji je Divjak i slični njemu fensi lik kojeg brani „raja“ umjetnička i estradna i fura njegove majice kao urbane modne detalje. Zamislite Demofest u Banjaluci ili neki festival koji je prepravljen majicama sa natpisom “Podrška generalu Đukiću“. Nezamislivo. Eto razlike, ali Simić je to sve već napisao.

 2. Хрватски производи су ем прескупи, ем неквалитетни.

  Imam izuzetak kad kupujem hrvatsku robu, a to je kad mi dođe brat iz Njemačke. Za njega keks „Lilly“ (Kraš) i Cockta. Inače ne.

  Ipak, večeras zaprepaštenje.
  U radnji koju ne bih imenovao, produžni kabl iz Srbije (četiri utičnice, 1,5 m dužine), 13,30 KM; onaj iz Hrvatske nominalno isti, 7,69 KM. E, pa jebi ga.
  Doduše, nisam ga ja kupio. Prošli put sam kupio neki mađarski koji je bio tu negdje između, cjenovno.

  ***

  A ovo za Mutabdžiju mi je zanimljivo ispalo. Nisam upućen apsolutno bio u priču, ali kad čuh „otvoreno pismo“, baš da vidim o čemu se radi jer imam spremljeno otvoreno pismo kojem će, kako sam krenuo, isteći rok trajanja.

  Dosad o autoru pisma (da ga ne imenujemo) nisam mislio ništa pozitivno, ali sad ću početi misliti i negativno. A postavljeni uslov, na papiru makar – obzirom na sposobnosti zaposlenih i nj. dosadašnje aktivnosti, može da ispuni Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje/obezbjeđivanje kvaliteta. Dakle, Mutabdžijino NE je na mjestu, a hajke gonič, njegov prethodnik?

 3. magnaterra, 19.12.2013. 20:33:16

  A sto se Tomasice tice,nije ni deseti dio Sarajstanske deponije…prebrojacemo se mi jos…tek je popis zavrsen pa cemo vidjeti sta je laz i propaganda i koliko koga u stvarnosti“fali“kad uporedimo 91-u…
  U Hrvatskoj se vec zna 400 000 Srba fali,sad cemo uskoro vidjeti ovdje kakva je situacija.

  Jasenovac i vasu “matematiku“ pretvaranja 700 hiljada u 70 hiljada,necu ni da spominjem.

 4. Браво Данијеле.

  Вољела бих да могу рећи да си макар негдје погријешио, или претјерао.

  Али, на нашу велику жалост, све си у праву.
  Од кафе и шопинга у Загребу, преко Зимзограда, до чувеног отвореног писма…

  Питам се, имамо ли имало самопоштовања, да ли нас је макар посљедњи рат било чему научио, да ли нам недавна дешавања у сусједству ишта говоре…?

  Хвала ти што поново пишеш пуном паром.

 5. Oteglo bi se komentarisanje ovog teksta. Osvrnucu se na nekoliko stvari koje ne mogu da ne komentarisem.
  Oni koji su u Banjoj Luci (i Krajini) zivjeli i prije ’91 znaju da je regija bila okrenuta Hrvatskoj i Zagrebu vise nego Beogradu ili Sarajevu. Ti isti znaju da su se vise koristile rijeci koje se sad smatraju hrvatskim npr. kruh, grah, trokut u odnosu na hljeb, pasulj i trougao. Nikad se nisu koristile kasnije „uvaljene“ iz Srbije duks, boks (steka) i neke druge niti se govorilo ekavstinom. To je tako bilo htjeli vi to ili ne.
  Analiza srbovanja latinicom ili cirilicom u ravni je sa tvrdnjom da je neko pravi pravoslavac jer slavi slavu i na istoj pjeva „Ne volim te Alija…“.
  Najbolji dio i apsolutno urnebesan je vezano za imena. Sva navedena imena i mnoga druga nemaju veze sa srbima, hrvatima, persijancima, hunima ili petim nego sa zajednickom osnovom pravoslavaca i katolika a to je Hriscanstvo. Nije li Luka apostol i u pravoslavlju? Ivan je verzija imena Jovan, John; nije li ga i Kosancic nosio? Uf da, pa to je bila i verzija papinog imena i time da se baci anatema na to ime u Srba. Nije li Marija majka Isusa Hrista (tako barem kaze Novi zavjet u izdanju Srpske Pravoslavne Crkve) a i Marija je Magdalena iz iste knjige. Usput kad vec govorimo o imenima, kako li je ono srpsko ime autora teksta?
  Na kraju, za najveci dio onog spiska koji pocinje Kajmakcalanom a moze zavrsiti Kosovom uzroke mozemo traziti u nasoj pameti, nasem inatu i kratkovidosti. Mozda krenemo naprijed kad budemo zivjeli u vremenu 5 godina ispred a ne 550 ili 70 godina iza sadasnjice.

 6. Ipak si glup.
  Nisu u pitanju brojke, Jasenovca,Deponije Tomasice vec je pitanje cutanja o „tudjim“ grobovima a prebiranje po „svojima“.Ide Simic u Jadovno svake godine ali ne ode u Tomasicu,tu pred nosom.Kako grobovi u Tomasici mogu biti tudji?A sto se tice prebrajanja to ces ti prebrajati, svoje i tudje,meni su svi mrtvi isti….od Ane Frank pa na ovamo..

 7. magnaterra, 19.12.2013.

  Nisu u pitanju brojke?
  Jel,nijesam znao da je isto kad strada 100 ljudi i kad strada 100000 ljudi.
  Interesantna matematika u vasim krugovima matematicara skolovanim nedje oko Berlina.

  “Kako grobovi u Tomasici mogu biti tudji?“

  Vrlo lako.
  Ako nijesu nasi onda nijesu nasi.Vi ste davno “konstatovali“ da uzimanjem druge vjeroispovjesti u stvari nijeste ono sto jeste nego jeste ono sto nijeste.

  Pa vidis,meni mogu svi mrtvi biti isti u smislu nekakvih zrtava,medjutim ako znamo slijed dogadjaja i vas krvavi istorijat izivljavanja nad nasim narodom te znajuci ko to napusti JNA preko noci da bi se odjednom preko noci naoruz’o kalasima iz Madjarske onda prica dobija malo drugaciju dimenziju.

  Kazete digli ste se da branite nekoga.Od koga ste vi to pokusali da “oslobodite“Prijedor npr.?
  Koga ste branili?A koga ste napadali?
  Kome se to spremala sudbina Sarajstanskih Srba da bi zavrsili negdje na deponiji?

  Mi smo li bili protiv Juge,jeli tako to u vasim bolesnim glavama?Mi smo bili za izdvajanje po svaku cijenu u vasoj izokrenutoj istoriji…pardon,povijesti.(tek da me bolje razumijes).

  ulv, 19.12.2013. 22:11:20

  Mi mozemo istinski gledati naprijed tek kad konacno budemo slobodni u vlastitoj nacionalnoj drzavi u punom smislu te rijeci.
  U kakvu buducnost mozemo gledati dok nam “komsije“drze sjekiru nad vratom?
  I jos kazu da mi njima radimo o glavi a prepolovili su srpski narod u ove dvije pro-euro i grad(Z)anski orjentisane banana drzave…

 8. Ti si bolestan.
  Znaci biti druge vjere po tebi je biti neprijatelj.Cobanska skola,tipicna za vas „nijesam“.A to sto pokusavas mene svrstati u hrvate da bi ti bilo lakse ;samo nastavi ali zamoli doktora da ti pojaca terapiju.Nista ja ne pricam o Prijedoru,Tomasica prica o Prijedoru,kao i sto Buca Potok prica o Sarajevu.Samo kreteni kao ti dijele zrtve i po tome su veci srbi ako uporno lazu.
  A kad smo kod vjeroispovjesti,cobane, katolicanstvo je znatno starije od pravoslavlja,pa je i Sveti Savo promjenio vjeru.Po tome si i krivovjernik.A cobane,ja sam bio, jesam i bicu ateista bas zbog takve bagre kakava si ti.Ti mora da si prosao Kacavendinu „pozadinsku“ skolu.Izgleda da su ti zatekli hemeroidi pa si malo nervozan.

 9. magnaterra, 19.12.2013. 22:46:22

  “Nisu u pitanju brojke, Jasenovca,Deponije Tomasice vec je pitanje cutanja o „tudjim“ grobovima a prebiranje po „svojima“.Ide Simic u Jadovno svake godine ali ne ode u Tomasicu,tu pred nosom.“

  Јутрос сам мало махмурли, па ћу ти за почетак рећи да у последњим коментарима превише сереш. Па пичка му материна, ако бројке нису битне, ако је ћутање о ‘туђим’ гробовима неприхватљиво, зашто се диже фрка када неко спомене српске жртве у Сребреници. Пребацујеш Симићу неодлазак у Томашицу, а ја још нисам чуо да је неко из твог миљеа посјетио било које српско стратиште из последњег рата. Немају за безих или мисле да таква мјеста не постоје. Трећег нема.

  Немој се камењати. У преводу, нека баци камен ко мисли да није грешан.

  Сад си ме зајебо. Таман сам мислио напасати Симића због његовог текста, а сад га морам бранити.

  Ја сам баш неки баксуз. Због тебе морам бранити Симића, због СДС-а Додика, због балијских усташа Нијемце …

 10. „Творци Ферал Трибјуна су, аман људи моји, по сопственом признању промовисали Томпсонове „Чавоглаве“ 1991. као „живљу домољубну пјесму источног ритма“, јер „уз дотадашње ће изгубити рат“.“

  Jesu, Dežulović je o tome pričao kako su od zajebancije u kafani puštali pjesmu nekog krezavog rokera i smijali se onima koji se od istoka brane istočnjačkom logikom. Isti je to šablon kao kada neko da imenom DANIJEL naziva Srbhvatima ljude koji djeci ne daju tvrda srpska imena.
  Takav neko nikada se neće sjetiti da je Feral novina u kojoj se prvoj čitalo o zločinima u Lori, o tome kako je Norac strijeljao staricu…
  Danijelu, da bi bio veliki u svom toru, trebaju neprijatelji, oni su po njemu najgori jer govore o zliočinima počinjenim u njihovo ime i ograšuju se od zločina.
  Danijel bi granice i zidove, ako već nema rata poput onog u kojem se, dok su se izbjeglice iz Hrvatske izgubljeni vukli banjalučkim ulicama, on nervirao jer mu smetaju na časovima vožnje koje mu je tih dana uplatio tata.

 11. Oroz
  A koji je to moj „milje“? Koja su to srpska stratista koja bi trebao posjetiti?Ko je osudjen za zlocine protiv srba u Srebrenici?Sta radi tuzilastvo RS, ako nece Sarajevo?Sta radi Beograd? Izgleda da je Jurisic jedini za kojeg imaju petlju.Kako to da je u Srebrenici ubijeno 3500 Srba a Beograd nista????
  Meni su svi zlocini jednaki a Simicu,Jahacu,Prijedoru nisu.Ako je srpski zarobiti ,vezati,streljati i tri puta sahraniti,ja taklav srbin nisam.Isto se odnosi na hrvate I bosnjake koji su to radili;nema razlike.A kada djubre od Jahaca kaze da ce se znati sta desilo u Tomasici kad se prebroji Buca Potok,jedino mu mozes reci da je kreten I nakaza.

 12. Faljen Isus, magnaterice, m , kao Miljenko Hrkač.
  Zašto se stidiš ustaštva, ni meni nije drago što su moji sviredom od 41. bili uz tita i partiju, ali neću da potrpavam prošlost jer kako je god potrpaš, ona izviri, makar noću.
  Magnaterice, kao Miljenko Hrkač, Lijepo ti reče jedan d komentatora kako su Tomašičani prošli Drugoga rata od tvojih ustaša i njihovoga cvijeća.
  Daleko bilo, da opravdavam osvetu pomiješanu sa strahom da će se ponoviti 41., osudjujem svaki zločin, pogotovo kojeg su uradili Srbi nad nesrbima , jer mi nismo vi, tvorci Jasenovca Jadovnog, Motika i Šargovca, Šuuušnjara na kojem ste na Ilindan 41. zaklali 5 500 Srba .

  Kukavica si Miljenko, ne smiješ da uzvikneš naglas pozdrav kojem se pozdravlja u tvojoj kući, Spreman!

  Simiću, svaka čast za tekst! Bravo!

 13. Naravno da nam ova vlast previše gura Hrvatsku stranu,ali treba više pisati o ovim stvarima-

  – Interesantno je da su Milorad Dodik i Nedeljko Knežević, direktor JP “Putevi”, u istom danu na istom mjestu (Podgradci, 06.07.2013.) iznijeli potpuno različite podatke o izgradnji puta Podgradci-Mrakovica.

  Dodik je tada rekao da će “dionica duga 24 kilometra koštati 25 miliona maraka”, dok je Knežević saopštio da će “dionica duga 22 kilometra koštati 23 miliona KM”.

  Pola godine nakon toga imamo situaciju da dionica koja je duga 19,87 kilometara košta 40 miliona KM… –

 14. Да не би и ја скренуо са теме, прво да кажем како је чланак одличан! Негдје сам неки дан написао на Фронталу да ме некад срамота што сам из БЛ због усташлука полтрона који су остали из социјализма!

  Мафијашки се увезали као цријева и покрадоше све живо у име св Саве, друга Тита, Анте Павелића. Њима је најбитније да краду и јер краду на велико, наравно да им брига о свом народу дође као задња рупа на свирали. Посебно кад говоримо о култури и образовању. Отуд и Антон Касиповић толике године као Министар просвјете!!! Жељко Копања одређује ко ће и шта радити у држави!? Ко су они? Кога су и чим задужили? Шта су учинили за Републику Српску?

  Већина ових хрватских и федералних коментатора се никад не држи теме, а тема их боли јер не могу наћи ни један примјер у Сарајеву или Загребу. Ја сам бар то тако сватио. Гдје су ти примјери? А мишеви? Обично тако кад је нешто истина, онда боли и онда се простачи и вријеђа. Нигдје нема неке чињенице или аргумента, а пажљиво сам ове усташке бљувотине прочитао. Смијешни сте и јадни.

  Магнатера и Чешњак су један те исти фрустриран човјек, који из неких личних разлога мрзи Симића, а уз то је и првокласан усташа. Зато га сигурно боли то што је овај написао, а то је све је за Србе изразито болна истина.

  Нема потребе да нам такви прде да су Срби, пошто само испадају још смјешнији и неубједљивији. Шта год да си, шизофреничан си и загађујеш ми омиљени портал. Ако је теби Симић шовиниста и фашиста, онда ти имаш много озбиљнијих психичких проблема када не видиш шта се пише по твојим порталима. Или си по задатку овдје и шта год ти неко напише ти прдиш исто. Лјепо је написао шта је у Бањалуци могуће а шта у Сарајеву или Загребу нема говора да се догоди. На то ви пробајте одговорити, а немојте стално исте приче Томашица, Сребреница, Сарајево…

  Још једном све похвале за Фронтал због оваквих текстова!

 15. Oroz
  Ja ta stratista,Jasenovac,posjecujem zbog licnih razloga.Sto se tice prijedora on je osoba koja je cutala cijelo vrijeme o zlocinima u Prijedoru,vjerovatno je ucestvovao u njima I da bi mu bilo lakse mene trpa u ustase/Gnjida,sta ces.Samo se vi tjesite da ste pravi srbi.Da bi neko bio dobar srbin,prvo treba biti dobar covjek.Prijedor,Kifla,Simic su ljudski sljam.Ja sam srbin,rodjen u Srbiji,koji je slucajno zivio u BL, ali jos vaznije ja sam bi veliki prijatelj Srdje Popovica jos od americkih dana do njegove smrti.On vam je rekao sta ste…potpisujem.Sto se mene tice vi ste zabava,nepismeni nacionalisti,priglupi a nadasve pokvareni i zadojeni mrznjom,homofobicni kreteni.Cinjenica je da vas Tomasica zulja;da Simic ide u Jadovno o kojem nema pojma ali nece u Tomasicu jer je veliki srbin?Prijedor,vjerovatno jedan od egzekutora.smece…a ova balavurdija se skolovala kod popova i sa internet…zato i jesu najnepismeniji dio Evrope.Simic je zivi dokaz.I za kraj cast mi je sto nisam kao vi,a vi mene trpajte gdje god hocete.

 16. bas me i tekst i komentari podsjetise na jedan tekst. i, evo, nadjoh ga: „Nekoliko dana, unakrst ispitujući kaluđere i mog pametnog pratioca u mantiji – Pavić je, na opšte zadovoljstvo bio u arhivi i preturao spise – saznadoh više. Mlađi Ljotić bio je blagajnik „Zbora“ u emigraciji, organizator i duša pokreta. Komunisti su ga držali na nišanu, izbegao je dva-tri pokušaja atentata, i u emigraciji boravio u poluilegali. „Čudi me što ne znaš više o njemu. Čitajući tvoje ’Nišče’, mislio sam da znaš sve o Srbiji“. Koščati kaluđer što ga zatekoh u bašti reče mi: „Ovi ovde mame čiču da im ostavi sav ljotićevski novac. Jedino ih zlato zanima, zemljače. Ako ga uhvate u zamku, neće se izvući. Mene, recimo, drže ovde zarobljenog, ne daju mi da se vratim u Loznicu, pokušavaju me ubiti. Pitaj ih gde je jednooki Mitrofan. Poludeo je, jadnik. Besovi su u njemu, oni što ih spominje jevanđelist Luka. A otac Mitrofan je u vinogradu što ga je Dobrica Ćosić zasadio, obavlja prolećno podrezivanje čokota“. Komunisti i ljotićevci koji sade i obdelavaju isti vinograd, ta ideja mi je vo vremja ono izgledala neprirodno, crnohumorno. Zar nisu bili ljuti protivnici? Ali u stvarnosti je bilo drukčije: ljotićevci su lako postajali komunisti. Sad obrnuto: komunisti s istom lakoćom postaju ljotićevci.“ http://zokstersomething.com/2011/05/24/vidosav-stevanovic-o-miloradu-pavicu/

 17. Partizan
  Drago mi je da Popovica cijenis i postujes,ali mislim da malo pretjerujes.Srdja je prije svega bio covjek pa onda sve ostalo.Moj vokabnular je primjenjen oponentima koji jedino tako mogu komunicirati i nema nikakave veze sa postovanjem Srdje.
  A sto se tice kifle,decko nije utacunljiv jer ja nikada nisam rekao da je Simic sovinista ili fasista,ali sam rekao da su mu tekstovi smece.Simic prodaje nacionalisticku maglu i od toga zivi.To je moje misljenje;subjektivno ali moje.

 18. Miljenkomagnaterice,

  Motiv nemam da lažem, prijedor nije bio ni na kakvoj egzekuciji , naprotiv, prijedor ima svoju šindlerovu listu.
  Da ne trošiš vrijeme na pretpostavke, a vjeruj ako hoćeš, ili ne vjeruj. Svejedno mi je. Meni je važno da sam odradio kako mi je savjest nalagala…
  Ali Srbin sam , pa prema tome šljam za tebe.
  Nadješ li se u Sent Luisu, Geteborgu, Zagrebu , Njemačkoj, Sannskom Mostu… Sidneju…sa muslimanima ili Hrvatima iz moga grada možda da ti nešto kažu.
  Nego , skupi snagu pa uzvikni ono što u sebi uzvikuješ:Spreman!

 19. Miljenkomagnaterice,

  Motiv nemam da lažem, prijedor nije bio ni na kakvoj egzekuciji , naprotiv, prijedor ima svoju šindlerovu listu.
  Da ne trošiš vrijeme na pretpostavke, a vjeruj ako hoćeš, ili ne vjeruj. Svejedno mi je. Meni je važno da sam odradio kako mi je savjest nalagala…
  Ali Srbin sam , pa prema tome šljam za tebe.
  Nadješ li se u Sent Luisu, Geteborgu, Zagrebu , Njemačkoj, Sannskom Mostu… Sidneju…sa muslimanima ili Hrvatima iz moga grada možda da ti nešto kažu.
  Nego , skupi snagu pa uzvikni ono što u sebi uzvikuješ:Spreman!

Оставите одговор