Хиса: О сјеверу Космета може да се преговара

Координатор "Владе" у Приштини за спровођење њене стратегије за сјевер Косова Иљбер Хиса изјавио је да постоје индиције од једног дијела међународне заједнице, да сјевер Косова буде тема разговора између Београда и Приштине. Хиса је за Би-Би-Си (ББЦ), програму на албанском језику, рекао да прије ни након изјашњавања Међународног суда правде у вези легитимности проглашења […]

четвртак, 7 јануара, 2010 / 13:41

Координатор "Владе" у Приштини за спровођење њене стратегије за сјевер Косова Иљбер Хиса изјавио је да постоје индиције од једног дијела међународне заједнице, да сјевер Косова буде тема разговора између Београда и Приштине.

Хиса је за Би-Би-Си (ББЦ), програму на албанском језику, рекао да прије ни након изјашњавања Међународног суда правде у вези легитимности проглашења независности Косова, није било помака у примјени стратегије за сјевер Косова.

Рјешавању проблема на сјеверу Косова нису пратиле активности на терену, казао је он и додао да ни косовска влада није увијек једногласна када је рече о примјени стратегије за сјевер Косова, због састава коалиције коју чине Демократска партија Косова (ДПК) и Демократски савез Косова (ДСК).

Због незадовољства статусом, ДСК је прошле године раскинуо владајућу коалицију са ДПК, па су одржани ванредни парламантарни избори.

Стратегију за сјевер Косова су израдиле "косовска влада" и Међународна цивилна канцеларија (ИЦО) прије годину дана и од тада она представља „само мртво слово на папиру“.

"Влада" у Приштини је именовала координатора за спровођње плана и отворила канцеларију, али није успела да формира радне групе које би се бавиле његовим спровођењем.

Није издвојила ни средства која би омогућила спровођење овог плана, нити је зауставила нити затворила Канцеларију УНМИК-а на сјеверу.

Међународна заједница, са друге стране, успјела је да отвори „кућу ЕУ“ на сјеверу и да повећа присуство Еулекса, али се није борила против паралелних српских структура, није обновила рад судова и није проширила владавину закона у том дијелу покрајине.

Једино што је постигнуто је отварање локалне канцеларије која заинтересованим грађанима издаје документа једнострано проглашене Републике Косово, док је ИЦО формирала тим који ради на формирању нове општине у сјеверном дијелу Митровице.Оставите одговор