Вишеград: Андрићу у част

Данас ће подно рзавских брегова почети обиљежавање пола вијека од када је Иво Андрић добио Нобелову награду за књижевност. У овој години ће поводом обиљежавања значајног јубилеја у Вишеграду бити организовано низ манифестација, а током 2012. године биће обиљежено и 120 година од Андрићевог рођења. Тим поводом, министри културе РС, Србије и ФБиХ посјетиће град […]

среда, јануар 5, 2011 / 18:19

Данас ће подно рзавских брегова почети обиљежавање пола вијека од када је Иво Андрић добио Нобелову награду за књижевност.

У овој години ће поводом обиљежавања значајног јубилеја у Вишеграду бити организовано низ манифестација, а током 2012. године биће обиљежено и 120 година од Андрићевог рођења.

Тим поводом, министри културе РС, Србије и ФБиХ посјетиће град на ушћу Рзава у Дрину.

Министар цивилних послова БиХ Средоје Новић, министар културе Србије Небојша Брадић и министри надлежни за културу Републике Српске и Федерације БиХ Антон Касиповић и Гаврило Граховац ће се састати са начелником општине Вишеград Томиславом Поповићем, а у просторијама општине у 12.30 часова биће одржана конференција за новинаре поводом обиљежавања пола вијека од додјеле Нобелове награде Иви Андрићу .

Иво Андрић (1892 – 1975.) je Нобелову награду за књижевност добио 1961. године за роман "На Дрини ћупија" (1945)

Каменград

Истим поводом би се у Вишеграду могао наћи и режисер Емир Кустурица, иако је данас први дан "Кустендорфа". Други разлог због којег славни режисер долази је везан за снимање филма о Андрићевом дјелу, инспирисном управо мостом у Вишеграду. Због пројекта би Вишеград могао да промијени изглед, тачније да добије једну нову архитектонску цјелину, која би била саграђена за потребе екранизације "На Дрини ћуприје", али би остала као туристичка атракција.

У понедјељак је изашао на свјетлост дана,идејни пројекат ренесансне камене вароши у Вишеграду. Помињана је и раније изградња Каменграда, али су сада први пут објелодањени најважнији детаљи.

– Градићемо 50 ренесансних камених кућа, личиће град мало на Требиње и Дубровник, помало и на Истанбул. Паралелне улице повезиваће тргови, а дрвени детаљи на грађевинама донеће у Каменград дух Оријента – објашњава Кустурица, аутор пројекта. – Очекујем да ће посао бити завршен до краја 2014. године. Другачији, срећнији живот људи из Вишеграда и њихове дјеце, па и могућност да се овде настави једна важна културна нит, да се развија туризам, зато сам у намјери остао упоран.

Већ 13. јануара, пројекат би требао бити представљен у Бањој Луци предсједнику Републике Српске Милораду Додику, који је својевремено са Кустурицом најавио пројекат, а очекује се да ће градња почети на љето ове године.

Искуство приликом изградње Мећавника у Мокрој Гори било је пресудно да се Кустурица прихвати посла.

– Када је грађена чувена ћуприја на Дрини, лоповлук је успоравао посао. “На овим просторима” је тако и данас, то је наша најјача традиција, која поприма перверзну димензију, јер најмање краду они који ништа немају. То смо на Мећавнику успјешно избјегли, учинићемо исто и у Каменграду – каже Кустурица.

Каменград би требао бити смјештен на простору од Ћуприје до ушћа Рзава у Дрину.Оставите одговор

Вишеград: Андрићу у част

Данас ће подно рзавских брегова почети обиљежавање пола вијека од када је Иво Андрић добио Нобелову награду за књижевност.

уторак, јануар 5, 2010 / 13:43

Данас ће подно рзавских брегова почети обиљежавање пола вијека од када је Иво Андрић добио Нобелову награду за књижевност. Continue reading "Вишеград: Андрићу у част"Оставите одговор