ХЕТ у губитку, па утапа тугу у пићу, наручили за 100.000

Запослени у "Хидроелектранама на Требишњици" (ХЕТ) "попиће" у идућих годину дана 320 просјечних пензија, а у Управи тог предузећа и даље ћуте на питање зашто им је за рад неопходан скупоцјени виски, ракија и друга алкохолна пића.

среда, 19 септембра, 2018 / 14:36

Тендер за набавку роба за потребе бифеа ХЕТ-а и кабинета Управе предузећа, расписан је у понедељак. Процијењена вриједност набавке је 100.000 КМ, о чему је портал КАПИТАЛ писао у тексту "Мишељић на рачун ХЕТ-а наручио 943 флаше вискија и ракије”.

С ПДВ-ом би алкохолна и безалкохолна пића, орашасти производи, кафа, сокови, вода и друге робе које траже у ХЕТ-у, Републику Српску и остале мањинске акционаре требало да коштају укупно 117.000 КМ.

Истовремено, просјечна пензија у Републици Српској у августу је износила 366 КМ, а према вриједности набавке коју спроводи ХЕТ, запослени у том предузећу "попиће" 320 просјечних пензија.

Иако је директор ХЕТ-а Гордан Мишељић у понедељак рекао да пошаљемо питања на Управу предузећа и да ће одговорити, то се није десило.

Мишељић се данас не јавља на наш позив, а из Управе нема одговора на питања зашто набављају пића, да ли је за њихов рад неопходна набавка вискија, ракија и другог алкохолног пића и зашто, те да ли је набавка оправдана с обзиром да је предузеће прошлу годину завршило у милионским губицима.

Управа ХЕТ-а не тражи било каква алкохолна пића, веч изричито шкотски виски Чивас Регал, стар минимум 12 година и чуван у ручно рађеним бурадима, и то чак 140 флаша. Поред тога, траже и виски Јацк Даниелс, и то 100 флаша, те виски Џони Вокер Ред Лабел – 90 флаша. Ту је и виски од житарица – Балантајнс, којег захтијевају 88 флаша.

Тако управа ХЕТ-а у идућих годину дана планира да попије укупно 418 флаша различитих вискија.

Поред 418 флаша вискија, управа ХЕТ-а планира да попије и 10 флаша Јагермеистера, али и чак 525 флаша Виљамовке. Купиће и вина, суво црвено, и то 90 флаша које треба да буде Вранац, Каберне Совињон, Мерло, с аромом рибизле, шљиве и вишње као и бијелог бибера.

Бијело вино које захтијевају је Жилавка, 120 флаша, те да буде са "интензивним комплексом мириса виноградарске брескве, херчеговачког биља, пуног окуса изразито минералног карактера са воћно-зачинском завршницом".

Купиће и воду, природне и газиране сокове, цедевиту у кесицама…Занимљиво је да у управи ХЕТ-а потражују и бадеме, кикирики, чипс, индијске орасе, пистације…

Тендером се набавља и роба за потребе бифеа предузећа, кафа, чајеви, газирана и природна вода, сокови…

ХЕТ је у 2016. години био у топ пет јавних предузећа у БИХ која исплаћују највише просјечне плате, са просјеком од 1.097 КМ исплаћених мјесечно по раднику.

Да и даље исплаћују високе плате и имају богат мени руководство у ХЕТ-у није омело ни то што су прошлу годину завршили у минусу од око 24,3 милиона КМ и са дуговима тешким 34 милиона КМ.2 КОМЕНТАРА

Оставите одговор