Хапшење Дивјака техничка грешка?

Амбасадор Босне и Херцеговине у Аустрији Харис Хрле изјавио је да још увек немају поуздану информацију због чега је пензионисани генерал Јован Дивјак ухапшен у Бечу и да је чак могуће да се ради о „техничкој грешци“. "Земље Европске уније користе програм у који су унијета имена особа које треба да буду ухапшене, али програм […]

субота, март 5, 2011 / 13:14

Амбасадор Босне и Херцеговине у Аустрији Харис Хрле изјавио је да још увек немају поуздану информацију због чега је пензионисани генерал Јован Дивјак ухапшен у Бечу и да је чак могуће да се ради о „техничкој грешци“.

"Земље Европске уније користе програм у који су унијета имена особа које треба да буду ухапшене, али програм није ажуриран од 2009. године, тако да би се могло испоставити да је хапшење Дивјака техничка грешка", изјавио је Хрле за телевизију Федерације БиХ.

"Не можемо још са сигурношћу тврдити због чега је ухапшен. Почетком следеће седмице министар спољих послова Аустрије доћи ће у БиХ и донијети више информација надлежним властима", рекао је Хрле.

Он је навео да је могуће да је ријеч о пропусту Интерпола и држава Европске уније.

Амбасадор је казао да је разговарао са Дивјаком, који је, како је пренио Хрле, упутио извињење пријатељима, породици и грађанима што их је довео у стање неизвјесности.

Неколико стотина људи окупило се јуче пред аустријском амбасадом у Сарајеву, а затим испред Председништва БиХ , скандирајући "Вратите нам Јову" и носећи транспаренте "Да ли је жртва сада постала злочинац?".

Дивјак је у поруци коју је пренио Хрле поновио да се не осјећа кривим због догађаја у Добровољачкој улици, наводећи да је дао допринос да не дође до веће несреће.

"Хвала свима који предузимају мјере да се правним путем ријеши настали проблем. Увјеравам вас да ће истина и правда овај пут побиједити", наведено је у Дивјаковој поруци.

Дивјак је ухапшен у четвртак увече на аеродрому у Бечу по потјерници Србије, која га терети за умијешаност у злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву, а истражни судија му је у петак одредио екстрадициони притвор. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *