Кина позвала на стабилност валутних курсева

ПАРИЗ – Кина је данас позвала на стабилност валутних курсева и, алудирајући на САД, на самодисциплину земаља које емитују резервне валуте, као што је долар.  Говорећи на семинару представника централних банака у Паризу, замjеница гувернера Народна банке Кине Сјаољен Ху је поновила позив Кине за проширење броја резервних валута са циљем стабилизације тржишта. „Веома колебљиви […]

субота, март 5, 2011 / 13:04

ПАРИЗ – Кина је данас позвала на стабилност валутних курсева и, алудирајући на САД, на самодисциплину земаља које емитују резервне валуте, као што је долар.

 Говорећи на семинару представника централних банака у Паризу, замjеница гувернера Народна банке Кине Сјаољен Ху је поновила позив Кине за проширење броја резервних валута са циљем стабилизације тржишта.

„Веома колебљиви курсеви резервних валута понекад узрокују непотребне поремећаје у реалној економији”, рекла је она на симпозијиму око 100 банкара и креатора политике.

„У оквиру садашњег међународног монетарног система, емитери важних резервних валута треба да покажу извjесну самодисциплину”, указала је она и додала да истовремено постоји потреба за доношењем пакета прописа за међународну контролу који би били водич за увођење одговарајућих мjера.

САД и неке друге земље врше притисак на Кину да дозволи својој валути да ојача, указујући да ниска врijедност јуана пружа неправичну предност кинеским извозницима и доводи до опасних неуравнотежености у глобалној трговини, подсjетила је агенција АФП.

Ху је у Паризу на то узвратила да слободно пливајући валутни курсеви доприносе тој нестабилности тиме што широко варирају и доводе до великих промjена цијена сировина.

„На примјер, однос курсева евра и долара је током неколико година флуктуирао између 0,8 и 1,6, док истовремено није било одговарајуће промјене економских фундаменталних чинилаца у Европи и САД”, рекла је она.

Кина би стога жељела да види неки стабилнији систем валутних курсева и повећање броја валута представљених у специјалним правима вучења (СДР) – корпи резервних валута Међународног монетарног фонда.

Она је, међутим, упозорила да предстоји још много тога да се уради да би се реформисао начин на који се управља системом СДР да би се „одразила реалност глобалне економије”.

Извршни директор ММФ Доминик Строс-Кан је прошлог мјесеца наговијестио да би корпа СДР могла бити проширена тако да, осим долара, евра, британске фунте и јена, укључити и валуте као што је кинески јуан, познат и као ренминби.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *