Хаиле Селасије, не замјери: Борба за два Р и једно А у појму "реге"?

У одјељку "Пресловљавање" скупљамо живе примјере из народних умотворина са простора Српске, поготово када су саопштења на полуенглеском у питању.

петак, 18 јануара, 2019 / 17:39

Из неког недокучивог разлога, чак и ријеч увријежена у колективно свјесно као "реге", чак ни у име некадашег брата наших народа и народности – Хаиле Селасија, не може се написати тако, већ са два Р и једно А у појму.

У наставку дајемо прилог за документацију изумирања српског језика и писма у Бањој Луци и Српској, надајући се да ће то одвући пажњу са теме о којој се ради у овој вијести.

Бањалучки саксофониста Дени Каралић објавио сингл "Борба"

Реггае музичар Данијел Дени Каралић из Бањалуке је објавио нови сингл, а у питању је инструментална реггае нумера, која носи назив "Борба". Композиција "Борба" ће се наћи на Денијевом дебитантском пројекту, ЕП издању "Револуција", баш као и претходни сингл "Слобода", који је објављен крајем прошле године. Издање "Револуција" је бањалучки мултинструменталиста направио са бројим гостима те је и сам материјал потписан као Дени & Пријатељи.

"Борба" је настала док сам вјежбао саксофон и покушавао да добијем најнижи тон на тадашњем инструменту. Када сам га увјежбао, тај тон ми се допао и почео сам да се играм са њим, а као резултат добио сам мелодију која чини главну тему ове пјесме – каже Дени.


Што се тиче аранжмана, Дени је у његовом студију сам снимио све дионице које је замислио – од гитара, саксофона, преко бубњева и баса, па све до разних ситних шушкица.

Пјесма је у бржем реггае темпу, перкусије додају призвук латино музике, док бубањ вуче на хип хоп. Мени је све то заједно звучало као борба. Ипак, нешто је недостајало, па сам схватио да требам да позовем пар другара да ми помогну – објашњава Дени.

Тако је Асмир Турчинхоџић Фуби снимио ђембе, Милан Косић Јиммy је сјајно попунио пјесму са удараљкама, док је тему са својим пуним тоном на труби употпунио Милош Грбић Мићко. За гитарски соло је био задужен Санди Поповић, а клавијатуру је одсвирао Стефан Никић, коју је снимио његов отац Момо у студију Оксиген у Бањалуци. Мастеринг пјесме потписује Жељко Жилић Жила из групе Брутал Протест.

Иначе, ЕП "Револуција" ће чинити укупно четири пјесме, а поред синглова "Слобода" и "Борба", наредна два Дени планира објавити током наредних мјесец дана.

Тренутно припремам свирку која неће изгледати и звучати као свирке на које смо навикли до сада, јер ћу већину пјесама изводити сам уз помоћ лоопера, а зваће се "Бурнин’ & Лоопин'". Гости, наравно, неће изостати – открива Дени своје планове.

Денију је реггае музика у крви откако је први пут узео гитару 2002. године, а након пар година је купио и први саксофон, када се родила права љубав према овом карипском жанру. Иначе, поред групе Пост Сцриптум, активно је свирао у хип хоп бенду Брутал Протест и јазз саставу Александар Шево Квинтет, а гостовао је и разним другим бендовима, како уживо, тако и у студију.

Инструментал "Борба" можете преслушати у повезници узводно у тексту.