Грчка продаје свој телеком Нијемцима?

Грчка ће продати преостали дио свог удјела у телекомуникационој компанији ОТЕ од десет одсто активирањем раније склопљеног договора са њемачким "Дојче телекомом”, изјавио је неименовани извор из грчког Министарства финансија. Министар финансија те земље, Јоргос Папаконстантину, јутрос је одржао састанак на тему продаје удјела у ОТЕ са званичницима њемачке компаније, која тренутно појседује око 30 […]

среда, 1 јуна, 2011 / 18:51

Грчка ће продати преостали дио свог удјела у телекомуникационој компанији ОТЕ од десет одсто активирањем раније склопљеног договора са њемачким "Дојче телекомом”, изјавио је неименовани извор из грчког Министарства финансија.

Министар финансија те земље, Јоргос Папаконстантину, јутрос је одржао састанак на тему продаје удјела у ОТЕ са званичницима њемачке компаније, која тренутно појседује око 30 одсто акција грчке групације, пренијела је агенција АФП.

Продаја удјела је дио плана приватизације државне имовине у покушају смањења огромног јавног дуга Грчке од 350 милијарди евра.

Грчка новинска агенција АНА је објавила да је у складу са договором са компанијом ОТЕ из 2008. „Дојче телеком” у обавези да купи десет одсто акција грчке фирме по унапред одређеној цијени која ће бити 15 одсто виша од просјечне вриједности акција у протеклих 20 дана трговања на Атинској берзи.

Држава тренутно посједује 16 одсто акција ОТЕ, чији је нето профит прошле године пао за чак 90 одсто, на садашњих 39,6 милиона евра.