Грци стежу кајише, усвојене нове мјере штедње

Грчки парламент усвојио је вечерас приједлог закона о новим мјерама штедње, које укључују повећање пореза и смањење плата, што је неопходно да би земља и даље добијала међународну финансијску помоћ и избјегла банкрот. За приједлог закона гласали су сви посланици владајуће социјалистичке странке ПАСОК, осим једног, упркос масовним протестима испред зграде парламента и генералном штрајку […]

четвртак, 20 октобра, 2011 / 20:13

Грчки парламент усвојио је вечерас приједлог закона о новим мјерама штедње, које укључују повећање пореза и смањење плата, што је неопходно да би земља и даље добијала међународну финансијску помоћ и избјегла банкрот.

За приједлог закона гласали су сви посланици владајуће социјалистичке странке ПАСОК, осим једног, упркос масовним протестима испред зграде парламента и генералном штрајку који је паралисао земљу у посљедња два дана.

На демонстрацијама у центру Атине окупило се између 50 000 и 70 000 људи. Током протеста десили су се окршаји између двије групе демонстраната, млађих особа са маскама на лицима и чланова једног љевичарског синдиката.

Најамње 16 особа повријеђено је у сукобима недалеко од једног луксузног хотела. Неколико особа задобило је опекотине од запаљивих бомби, а остале су повријеђене камењем.

Један мушкарац је преминуо од посљедица срчаног удара, али званичници Владе тврде да тај човјек није био повријеђен током окршаја међу грађанима.

Грчкој је неопходна уплата од осам милијарди евра од ЕУ и Међународног монетарног фонда како би држава могла да и даље финансира своје обавезе.

Министар финансија Евангелос Венизелос изјавио је да Грчка мора да бира између "тешке ситуације и катастрофе".

У финансијским круговима постоји бојазан да би, у случају банкротирања Грчке, била покренута ланчана реакција која би захватила европске банке изложене грчком дугу.