ЕТА закопава ратну сјекиру

Баскијска сепаратистичка група ЕТА саопштила је данас да је проглсила "дефинитиван прекид" кампање бомбашких и оружаних напада. У саопштењу које је достављено Би-Би-Сију ЕТА је позвала шпанску и француску владу да одговоре "процесом директног дијалога". ЕТА је више од 40 година водила кампању за независност Баскије у којој је убила више од 800 људи. Шпанске […]

четвртак, 20 октобра, 2011 / 20:56

Баскијска сепаратистичка група ЕТА саопштила је данас да је проглсила "дефинитиван прекид" кампање бомбашких и оружаних напада.

У саопштењу које је достављено Би-Би-Сију ЕТА је позвала шпанску и француску владу да одговоре "процесом директног дијалога".

ЕТА је више од 40 година водила кампању за независност Баскије у којој је убила више од 800 људи. Шпанске власти још нису коментарисале објаву.

"Суочени смо са историјском приликом да постигнемо праведно и демократско рјешење овог дугогодишњег политичког конфликта", наводи се у саопштењу и оцјењује да "почиње ново политичко доба".

У тексту се наглашава да је донесена одлука о "дефинитивном прекиду оружаних активности".

Аналитичари очекују да ће шпанска Влада опрезно реаговати на ову објаву и позвати ЕТА-у да се разоружа и расформира. Коментатори наводе да је ЕТА значајно ослабљена акцијама снага безбједности у посљедњих неколико година.

Декларација баскијске групе објављена је послије конференције у Баскији којој су раније ове седмице присуствовали међународни државници, укључујући бившег генералног секретара УН Кофија Анана и протагонисте мировног процеса у Сјеверној Ирској. Они су заједно позвали ЕТА-у да положи оружје.

ЕТА је доставила саопштење Би-Би-Сију, шпанским медијима и гласилу баскијских сепаратиста, листу "Гара".

Шпанска социјалистичка Влада није прихватала раније објаве ЕТА-е о прекиду ватре и инсистирала је да неће преговарати о захтјевима баскијске сепаратистичке групе.0 КОМЕНТАРА