У Саничанима почео излов рибе

У Рибњаку "Саничани" код Приједора почео је јесењи излов рибе који би, ако дозволе временске прилике, требало да траје до средине децембра. Директор предузећа Далиборка Пајдић рекла је да је планиран излов око 1 200 тона конзумне рибе и млађи, али да је због лоших временских услова током љета неизвјесно да ли ће тај план […]

четвртак, 20 октобра, 2011 / 19:31

У Рибњаку "Саничани" код Приједора почео је јесењи излов рибе који би, ако дозволе временске прилике, требало да траје до средине децембра.

Директор предузећа Далиборка Пајдић рекла је да је планиран излов око 1 200 тона конзумне рибе и млађи, али да је због лоших временских услова током љета неизвјесно да ли ће тај план бити и остварен.

"Дуги сушни период и изузетно слаб доток воде, као и изузетно висока температура воде у језерима у љетном периоду присилила нас је да убацујемо креч у језера и држимо рибе на дијети да би им сачували што више кисеоника. Упркос свим недаћама конзумна риба, која се изловљава у јесењем излову, доброг је квалитета", рекла је Пајдићева.

Она је додала да је пласман рибе на тржишту сигуран с обзиром на њен недостатак и додала да ће риба из приједорског рибњака бити пласирана на домаћем и на тржишту Србије.

У Рибњаку "Саничани", који се са 35 језера различите површине простире на 1 300 хектара, највише се узгаја шаран, затим тостолобик и амур, те мање количине смуђа, сома и штуке.

Осим што је један од највећих у БиХ, рибњак "Саничани" се убраја и међу најстарије и ове године биљежи 108 година постојања.Оставите одговор