Градишка: Власт одустала од модернизације Топлане

Локална власт у Градишци одустала је од модернизације постројења градске "Топлане", иако је за тај посао било обезбијеђено два милиона евра, и заинтересованим предузећима упутила јавни позив за производњу и испоруку топлотне енергије. Начелник општине Градишка Зоран Латиновић каже да ових дана очекују да Европска банка за обнову и развој одустане од пројекта вриједног четири […]

уторак, 30 јула, 2013 / 13:15

Локална власт у Градишци одустала је од модернизације постројења градске "Топлане", иако је за тај посао било обезбијеђено два милиона евра, и заинтересованим предузећима упутила јавни позив за производњу и испоруку топлотне енергије.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић каже да ових дана очекују да Европска банка за обнову и развој одустане од пројекта вриједног четири милиона евра, које је требало да обезбиједи након што је општина дала гаранције.

Према првобитним најавама, тим новцем планирана је реконструкција Комуналног предузећа "Топлана", након које би се умјесто мазута користила био маса, које, према стручним анализама, на овом простору има довољно.

Шведска агенција "Сида" већ је била обезбиједила два милиона евра за реконструкцију примарне мреже, али се од свега одустало након што је на сједници Скупштине општине прихваћено расписивање јавног позива.

Заинтересованом субјекту, који буде најповољнији, "Топлана" би била повјерена да производи и испоручује топлотну енергију у вријеме сезоне гријања.

Одборници СНСД сматрају да локална власт одустајањем од вриједних комуналних пројеката губи конце из руку.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а Урош Граховац рекао је да је до нове сезоне гријања остало нешто више од два мјесеца и да актуелна власт касни, јер ће почети сезона гријања, а "Топлана" за то неће бити спремна.

"Питање је како ће и ко спремити постројења, набавити енергенте и остало што је потребно", каже Граховац.

Градска "Топлана" има губитак од око 5,5 милиона КМ и кредитна задужења већа од осам милиона КМ.

Осим енергије, сваке године "Топлана" је производила и губитак од два милиона КМ због чега је њено функционисање доведено у питање.