Станић: Стабилизовали смо здравство

Упркос великим проблемима, обезбијеђена је стабилност у функционисању социјалне и здравствене заштите у Републици Српској, рекао је данас министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Слободан Станић. "Опредијелили смо се за рестриктивне мјере штедње, али да уз то не нарушимо достигнути ниво социјалне и здравствене заштите", нагласио је Станић. Он је рекао новинарима током посјете […]

уторак, 30 јула, 2013 / 13:14

Упркос великим проблемима, обезбијеђена је стабилност у функционисању социјалне и здравствене заштите у Републици Српској, рекао је данас министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Слободан Станић.

"Опредијелили смо се за рестриктивне мјере штедње, али да уз то не нарушимо достигнути ниво социјалне и здравствене заштите", нагласио је Станић.

Он је рекао новинарима током посјете Челинцу да ће стабилност бити обезбијеђена захваљујући мјерама штедње, наводећи да су финансијске транше према домовима здравља редовне.

"Планирани дефицит од 106 милиона у овој години већ смо преполовили и на томе се нећемо зауставити", рекао је министар Станић.

Министар је потврдио да ће ускоро бити објављена нова позитивна листа лијекова која ће бити доста другачија у односу на ранију.

"Лијекове до двије марке због великих маржи апотека елиминисали смо на листи, а неке лијекове са "А листе" пребацили смо на "Б листу" што значи да ће их пацијенти суфинансирати", напоменуо је Станић.

Он је навео да Министарство и Фонд здравства за сада нису ништа добили од осигурања пољопривредника и да од уређења стања у тој области очекује значајне приходе.

"Тражимо могућност праведнијег дефинисања накнаде осигурања у саобраћајним удесима. Озбиљно се бавимо и идејом да у домове здравља уведемо трезорско пословање чиме бисмо нарочито начинили помак у функционисању ових установа у мањим локалним заједницама, али ову област морамо уредити у сарадњи са Савезом општина и градова Републике Српске", рекао је СтанићОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *