Трново: Парастос за страдале војнике и цивиле

Служењем парастоса и полагањем цвијећа у спомен-соби у Трнову данас је обиљежена 21 година од страдања 124 српска цивила и 157 припадника Војске Републике Српске из Трнова. Милена Витковић, којој су муслимански војници на православни празник Огњену Марију 1992. године убили 10 чланова породице, међу којима је и дијете од годину и по, каже да […]

уторак, 30 јула, 2013 / 14:05

Служењем парастоса и полагањем цвијећа у спомен-соби у Трнову данас је обиљежена 21 година од страдања 124 српска цивила и 157 припадника Војске Републике Српске из Трнова.

Милена Витковић, којој су муслимански војници на православни празник Огњену Марију 1992. године убили 10 чланова породице, међу којима је и дијете од годину и по, каже да јој је сваки дан исти јер устаје и лијеже са тугом.
"Сви су побијени на Трескавици, а нико никада није одговарао за овај злочин. Али, ако не одговара на овом суду има Божији суд и стићи ће га Божија казна", рекла је она.

Јела Витковић, којој је муж на мучки начин убијен на данашњи дан 1992. године, каже да до данас нико није одговарао за овај злочин.

Према њеним ријечима, муслимански војници су њеног мужа везали сајлама и тако га вукли кроз Трново, а тијело му је пронашла у мјесту Рајски до, бачено под дрво.

Предсједник организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила општине Трново Јока Пророк истакла је да је на данашњи дан прије 21 годину из Трнова истјерано све што је могло побјећи од најезде муслимана.

"Тражили су спас према Калиновику, а старији и непокретни су остали у кућама гдје су на свиреп начин убијени, а онда запаљени", рекла је она и додала да су муслимани након тога остатке однијели на непознато и данас се трага за 11 лица, али нема нада да ће их икада пронаћи.

Јока Пророк је истакла да је бранећи Трново погинуло 157 бораца, 124 цивила су масакрирана на најсвирепији начин, а дјетету од годину и по дана су поломили и ноге и руке.

Она је нагласила да су им све то урадиле комшије муслимани.

Према њеним ријечима, муслимански војници су ухватили 69 стараца, старица, дјеце и дјевојака, који нису успјели прећи Рогој и спас наћи у Калиновику, и одвели их у Трново гдје су их мучили.

"На крају су спалили и цркву у Трнову и убили свештеника Недељка Поповића", истакла је она.

Начелник општине Трново Ненад Мишовић истакао је да је данашњи празник Огњена Марија тужан дан за Трново, јер је 1992. године убијен велики број цивила, а погинуло је и доста војника који су бранили своје огњиште.

Мишовић је истакао да, нажалост, до данас нико није одговарао за ове злочине, а надлежне институције БиХ нису ништа урадиле.

"Морамо се надати да ће правда стићи те злочинце", рекао је он и поручио да се никада не смију заборавити ове жртве.

Начелник општине Калиновик Милева Комленовић истакла је да је данас служен парастос и положени вијенци на спомен-обиљежје на Рогоју гдје је на данашњи над 1992. године погинуо 21 српски борац.

"Данашњи дан буди помијешане емоције – и сјету и понос", рекла је она.

Према њеним ријечима, сваки злочин који остане некажњен пријети да се понови и у том правцу треба и истрајавати и казнити све злочинце.