Градина: Делегација са Косова и Метохије

Обиљежавању пробоја логораша из Јасеновца у недјељу, 1. маја, у Градини код Козарске Дубице присуствоваће и делегација са Косова и Метохије, саопштено је из општине Косовска Митровица. У делегацији ће бити предсједник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић, предсједник општине Ораховац Маријан Шарић, ветерани Фудбалског клуба "Трепча" из Косовске Митровице и ветерани Фудбалског клуба "Врбас" из […]

субота, април 30, 2011 / 07:35

Обиљежавању пробоја логораша из Јасеновца у недјељу, 1. маја, у Градини код Козарске Дубице присуствоваће и делегација са Косова и Метохије, саопштено је из општине Косовска Митровица.

У делегацији ће бити предсједник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић, предсједник општине Ораховац Маријан Шарић, ветерани Фудбалског клуба "Трепча" из Косовске Митровице и ветерани Фудбалског клуба "Врбас" из Бањалуке.

Обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини присуствоваће и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић.

У 8.30 часова министар ће присуствовати Светој архијерејској литургију у цркви Светог Петра и Павла у Козарској Дубици, а потом у 11.30 часова обиљежавању у Спомен подручју Доња Градина.

Делегација са Косова и Метохије је у посјети граду Бањалука поводом дана града.

На дан пробоја 22. априла 1945. године у логору Јасеновац било је заточено 1 073 преживјелих логораша од којих је 600 кренуло у пробој, а слободу је угледао само 91 логораш.

Истог дана почео је и пробој затвореника дијела логора Кожаре, у селу Јасеновац, гдје је од 167 затвореника њих 11 преживјело пробој.

Доња Градина представља највеће стратиште у систему концентрационих логора "Јасеновац", који је формиран у августу 1941. године, непосредно након проглашења Независне Државе Хрватске /НДХ/.

Према истраживањима стручњака, у периоду између 1941. и 1945. године у овом логору убијено је око 800 000 дјеце, жена и стараца.

Међу страдалима било је највише Срба, Јевреја и Рома. По начину убијања, јасеновачки логор сматра се најмонструознијим стратиштем које је тада постојало у свијету, а који је основала и њиме управљала НДХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *