Глас из Америке: Рјешење убиства браће Битићи, услов за односе САД и Србије

Резолуција којом се од Србије захтјева да ријеши случај убиства браће Битићи, требало би да се ускоро нађе на гласању доњег дома Конгреса САД-а у пуном саставу, потврђено је за Глас Америке у канцеларији конгресмена Лија Зелдина, подносиоца иницијативе за усвајање тог документа.

петак, 19 јула, 2019 / 08:07

У документу који је у сриједу поново усвојио Одбор Представничког дома за спољне послове, наводи се да од напретка у рјешавању убиства америчких држављана Илија, Агрона и Мехмета Битићија треба да зависи развитак односа САД-а и Србије.

"Неприхватљиво је да ниједна особа никада није проглашена кривом за убиство браће Битићи или било којих других злочина повезаних с њиховом смрћу и да се нико не суочава са оптужбама за те злочине", наводи се у резолуцији, између осталог.

У резолуцији се додаје да би рјешење тог убиства Србија требало да постави као приоритет.

"Влада Србије и њена релевантна министарства и канцеларије, укључујући Тужилаштво за ратне злочине Србије, требало би да поставе као приоритет истрагу и кривично гоњење званичника за које се вјерује да су одговорни за те смрти", наводи се у тексту.

Наводи се и да некадашњи командант Жандармерије Горан Радосављевић Гури, чија је јединица контролисала област у којој су пронађена тијела браће Битићи, ради као консултант једне фирме у Београду и да је високо позиционирани члан владајуће Српске напредне странке.

Послије поновног усвајања резолуције у Одбору за спољне послове, породица браће Битићи захвалила се на ангажману америчком конгресмену Елиоту Енгелу и представнику Лију Зелдину, на подршци у њиховом покушају да остваре правду.

"Свијет зна да Србија штити ратне злочинце, укључујући оне који су убили моју браћу. Нико не може бити преварен", рекао је Иљир Битићи.

Он је неколико пута јавно говорио да је од предсједника Србије Александра Вучића добио информације да је за убиство његова три брата одговоран Горан Радосављевић Гури, наводи Глас Америке.

Мехмет, Агрон и Илиј Битићи ухапшени су јуна 1999. године због, како су тврдиле тадашње власти, илегалног уласка у земљу, и осуђени на по 15 дана затвора.

Према оптужници Тужилаштва за ратне злочине Србије, они су изведени на споредни излаз из затвора у Прокупљу и одведени у базу Специјалних антитерористичких јединица МУП-а Србије у Петровом Селу у источној Србији, гдје су два дана касније убијени мецима у потиљак.

Њихова тијела откривена су у јулу 2001. године у масовној гробници у Петровом Селу, на подручју базе коју је у вријеме њиховог убиства контролисала јединица под командом Горана Радосављевића Гурија. Тијела су пронађена са везаним рукама и са ранама од метака на потиљку.

Одјељење за ратне злочине Вишег суда у Београду ослободило је кривице, два полицајца, оптужена за помагање у убиству браће Битићи, Сретена Поповића и Милоша Стојановића. Суд је навео да нема доказа о њиховој умјешаности у убиства америчких држављана.7 КОМЕНТАРА

 1. Колико се ово година вуче као тема у јавности а тек неки дан сам прочитао како су убијени ови људи.
  Америка није нормалана земља и продала је браћу Битићи зликовцима и убицама из Србије баш као и Џамала Кашогџија манијаку из Саудијске Арабије. До јуче сам мислио да су Битићи терористи, а испада да су наивно вјеровали Америци.

 2. Ево, ја предлажем да се цијела Србија „осуди за геноцид због убиства тројице ратних шверцера- браће Битићи“.

  Предлажем и да се на основу убиства тих ратних шверцера, тих шиптарских битанги које су искључиво због новца убиле српске удбашке битанге, (све да сакрију траг новца) сними филм како је милион шиптара силовано, поклано и побијено на КиМ од стране блоди Срба.

  Снимајте и пишите мајку вам јебем, ђавољи синови, пишите, нагрдите народ са најсвјетлијом традицијом и образом у Европи, лажите, пљујте, широко је данас поље пласирања лажи залуђеном свијету, сад је право вријеме за то, управо због лакоће пласирања дезинформација.

  Радите кад све “ убачене српске вође“(част великом државнику Војиславу Коштуници), као и друга врста издајника, од интелигенције, Цркве, до новинара и другог удбашког и ватиканског олоша то непрекидно раде, све од другог свјетског рата, до данашњег дана, што онда не би и овјерени српски душмани.

 3. Да , то је наш проблем. Ми и јесмо и нисмо били у рату тј. оружаном сукобу од 1990.г. до 2000.г..
  Оно прије и оно послије тих година одрађивали су режими и политика.
  Да смо били у рату не би било ове недоумице око Битићија. Они би били регуларно суђени по ратним законима , на пријеким судовима , а зна се каква је пресуда за терористе и шпијуне.
  Да смо били у рату не би било гомиле дезертера и ратних профитера јер би и њих дочекала иста судбина као и „браћу“.
  Овако …

  1. Немој да се пениш.
   Ма , у ствари , само се ти пени. Пени се , пени се , …

 4. Која будала је овај Зеисс!
  Цитат будалаштине: “ Злодела на све стране заливена хектолитрима жуте осе „.
  Сада сам сигуран да ти ниси видио рат осим на ЦНН.
  Срби и ракија која убија знају само за суботичку “ Двије шљиве“ и још чувенија „Зоза“.
  Побије домаћин госте на слави,саборца у рову,оца,мајку,брата,…непријатељска страна добро је и прошла јер је литра била 1 ДМ.