Фридом хаус мјерио слободу у свијету

Србија, Хрватска и Црна Гора су означене као „слободне земље”, док су Албанија, Босна и Херцеговина и Македонија означене као „дјелимично слободне” у најновијем годишњем извештају организације „Фридом хаус”. Ова организација и Косово посматра као засебну државу, па је и и оно, очекивано, у нашем друштву. На скали од један до седам, гдје је један […]

петак, јануар 14, 2011 / 11:10

Србија, Хрватска и Црна Гора су означене као „слободне земље”, док су Албанија, Босна и Херцеговина и Македонија означене као „дјелимично слободне” у најновијем годишњем извештају организације „Фридом хаус”.

Ова организација и Косово посматра као засебну државу, па је и и оно, очекивано, у нашем друштву.

На скали од један до седам, гдје је један најбоља, а седам најгора оцјена, Србија је оцијењена двојком и у категорији политичких права и у оној грађанских слобода.

Хрватска је из политичких права добила највишу оцену, а из грађанских слобода двојку, док је Црна Гора оцијењена тројком и двојком.

Албанија и Македонија имају тројке у обје категорије, а БиХ четворку за политичка права и тројку за грађанске слободе, наведено је на веб-сајту „Фридом хауса”.

Та невладина организација је у документу напоменула да је слобода у свијету протекле године била у паду, пету годину заредом, што је најдуже континуирано опадање у скоро 40 година, колико се објављује овај извештај.

Перспективе и аршини

Истраживачки директор „Фридом хауса” Арч Падингтон истакао је, као један од најтежих примјера кршења људских слобода, реаговање Пекинга на уручење Нобелове награде за мир кинеском дисиденту Лиу Сјаобоу.

Истицање овог случаја довољно говори о аршинима Фридом хауса и њиховој листи, а можете погађати, која земља ће након Кине бити споменута.

Падингтон је оцијенио и да је 2010. година била посебно „обесхрабрујућа” у Русији, гдје је изречена казна бившем нафтном тајкуну и критичару Кремља Михаилу Ходоровском.

Извјештај „Фридом хауса” обухвата 194 земље и 14 територија.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *