Председник Туниса наредио смањење цијена хране

ТУНИС – Предсједник Туниса Зин ал Абидин Бен Али, чија се земља последњих дана суочила са најжешћим протестима током последњих деценија, наредио је смањење цијена основних прехрамбених намирница и најавио да ће највјероватније напустити мјесто предсједника, али не прије 2014. године. Предсједник је у телевизијском обраћању поручио полицији да не пуца на демонстранте, позвао и […]

петак, јануар 14, 2011 / 08:33

ТУНИС – Предсједник Туниса Зин ал Абидин Бен Али, чија се земља последњих дана суочила са најжешћим протестима током последњих деценија, наредио је смањење цијена основних прехрамбених намирница и најавио да ће највјероватније напустити мјесто предсједника, али не прије 2014. године.

Предсједник је у телевизијском обраћању поручио полицији да не пуца на демонстранте, позвао и на укидање цензуре Интернета и отварање многих политичких питања у земљи у којој му је, током последње 23 године владавине упућено веома мало јавних критика.

У главном граду, Тунису, претпрошле ноћи су убијене најмање четири особе, а четири у граду Доузу на југу земље, у нередима и сукобима полиције и младих који протестују због незапослености и аутократије предсједника Бен Алија.

Према подацима владе Туниса, до сада су у протестима, који трају више од три седмице, погинуле 23 особе, док опозиција тврди да је број жртава бар два пута већи и да су углавном сви убијени пошто је полиција отварала ватру на демонстранте.

Активисти за заштиту људских права вјерују да је у вишедневним немирима убијено најмање 50 људи и да је полиција употријебила прекомјерну силу против демонстраната.

Позивајући на „примирје”, Бен Али је поручио народу: „Разумио сам вас” и наредио смањење цијена шећера, млијека и хљеба, пренио је АП.

„Нећу прихватити да више и једна кап крви грађана Туниса буде проливена”, нагласио је Бен Али и наложио министру унутрашњих послова да спријечи пуцање на демонстранте, осим у случају да су припадници снага безбједности угрожени.

Предсједник је рекао и да треба поштовати закон по којем је старосна граница за кандидовање на предсједничким изборима 75 година, што значи да Бен Али (74) неће моћи да се кандидује за шести предсједнички мандат.

У међувремену, амерички Стејт департмент савјетовао је грађанима САД да без пријеке потребе не путују у Тунис „због интензивних политичких и социјалних немира” у тој земљи.

Нешто раније и владе европских земаља издале су слична упозорења својим грађанима.Оставите одговор