Комарица послао писмо начелнику ЦЈБ Бања Лука

Бискуп бањолучки монс. Фрањо Комарица упутио је писмо начелнику Центра јавне безбједности у Бањој Луци Дарку Ћулуму у којем се указује на низ случајева уништавања имовине повратника католика (Хрвата) на подручју бањалучке и приједорске општине. Повод за слање писма је допис који је бискуп Комарица примио од Жупног уреда Шимићи код Бање Луке, а у […]

петак, јануар 14, 2011 / 12:23

Бискуп бањолучки монс. Фрањо Комарица упутио је писмо начелнику Центра јавне безбједности у Бањој Луци Дарку Ћулуму у којем се указује на низ случајева уништавања имовине повратника католика (Хрвата) на подручју бањалучке и приједорске општине.

Повод за слање писма је допис који је бискуп Комарица примио од Жупног уреда Шимићи код Бање Луке, а у којем је обавијештен о провалама у куће повратника и о крађама на простору жупе св. Петра и Павла у Шимићима. У допису који је Комарица примио од жупника из Шимића стоји да је власници куће Иванки Ђударић трећи пут проваљено у кућу, а починиоци никада нису били пронађени.

Проваљене су такође и опљачкане куће Златка Радмана, Иве Ђударића, Драге Стјепановића, Мише Блажевића, Кате Гргић, Руже Мишковић и Леле Прањић.

Мрежа доставе питке воде у жупну кућу у Шимићима је уништена, о чему је обавијештена Полицијска станица Поткозарје.

У допису ЦЈБ-у Бања Лука наводи се случај уништавања имовине, узурпирања посједа и сјечу шуме, о чему је бискупа Комарицу писменим путем обавијестио већи број породица с презименом Клечина, Пујић и Јосиповић из Ивањске.

У писму су га информисали и о смјештају 150 оваца извјесног Светка Гашића у њихове куће, у чему – како се наводи – тај човјек "има подршку у главном заповједнику тамошње полиције, који има своје овце с њиме".

У допису се наводи да су о свим овим случајевима оштећене породице упознале доначелника СУП-а и "министра" али да то није дало никаквих резултата на рјешењу њихових проблема, јер су дрзници у дослуху са локалном полицијом.

Далибор Дринчић из села Раљаш код Љубије бискупу Комарици је упутио допис којим га је обавијестио о "дрском и безобзирном уништавању имовине, особито шуме католика (Хрвата) села Раљаш и насилном понашању дрзника према власницима уништене имовине".Оставите одговор