Финска: Еврозона би могла брзо потрошити средства из ЕСМ

Финска страхује да би еврозона могла брзо да исцрпи своје спасилачке фондове, уколико буде интервенисала на тржишту обвезница ради снижавања трошкова задуживања ослабљених чланица еврозоне, рекао је фински премијер Јирки Катаинен. „Сматрамо да то није најефикаснији начин за трошење новца”, рекао је Катаинен за АФП. Прошле недеље, директор Европске централне банке (ЕЦБ) Марио Драги је […]

четвртак, 2 августа, 2012 / 00:02

Финска страхује да би еврозона могла брзо да исцрпи своје спасилачке фондове, уколико буде интервенисала на тржишту обвезница ради снижавања трошкова задуживања ослабљених чланица еврозоне, рекао је фински премијер Јирки Катаинен.

„Сматрамо да то није најефикаснији начин за трошење новца”, рекао је Катаинен за АФП.

Прошле недеље, директор Европске централне банке (ЕЦБ) Марио Драги је подгријао наде да би ЕЦБ поново могла обновити свој оспоравани програм куповине обвезница на секундарном тржишту, у циљу смањивања трошкова задуживања презадужених чланица еврозоне.

У свом обраћању, Драги је тада рекао да је ЕЦБ „спремна да уради све што је потребно да би очувала евро”.

Међутим, фински премијер је указао да еврозона ризикује потпуно трошење средстава Европског фонда за финансијску стабилност (ЕФСФ) и Европског стабилизационог механизма (ЕСМ), који би од наредне године требало да замијени ЕФСФ.

„Страхујемо да ће ЕФСФ и ЕСМ веома брзо остати без новца, уколико почнемо да дјелујемо на секундарном тржишту”, рекао је Катаинен.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *