Фестивал подводног филма за мјесец дана у Неуму

Међународни фестивал подводног филма Неум 2021 – Андервотер филм фестивал Неум 2021 (тако се зове) биће одржан у Неуму, 27. и 28. августа, под покровитељством Опћине Неум. Фронтал.РС усљед природољубља пресловљава саопћење за тисак на српско писмо.

уторак, 27 јула, 2021 / 18:35

Током првог фестивалског дана планиране су пројекције филмова у службеној конкуренцији, а други дан је резервисан за едукативно еколошке радионице подводног снимања, одабира технике и сигурности под називом "Подводни свијет".

"Имамо одличне реакције и велики број пријава аутора из цијелог свијета за натјецатељски дио Фестивала подводног филма Неум. Тренутно бројимо више од 250 пријављених филмова. Наш циљ је размјена искустава, нова практична сазнања аутора, као и шире циљне јавности, а једнако тако циљ нам је кроз Фестивал подводног филма оснажити друштво у вези са еколошким активностима и спречавањем загађења ријека, мора и обале", истакао је Иво Микулић, аутор и оснивач Фестивала подводног филма Неум.

Ова несвакидашња филмска смотра ће бити еуропско средиште подводног филма, с обзиром да ће током Фестивала бити приказани филмови не само из Босне и Херцеговине, већ и из Хрватске, Шпањолске, Француске, Италије, Низоземске, Индије, Ирана и многих других држава. Увјет за пријаву на Фестивал је да је филм снимљен барем 50% времена под водом, морем, језером, базеном, ријеком или слично.

"Звијезде овог Фестивала су аутори филмова и публика, јер желимо ‘живи’ фестивал, с људима у публици. Уколико дође до забрана окупљања, тек онда се иде на ‘онлине’ варијанту фестивала", истакли су организатори.

Током првог Ундерwатер филм фестивала биће додијељена и признања у категоријама: најбољи филм фестивала, најбољи бх. подводни филм, најбољи еко филм, најбоља камера те најбоља глазба.
Уколико имате подводно филмско остварење и желите да се нађе у конкуренцији за неко од поменутих признања, упуте потражите на www.уфф.ба (гдје можете пронаћи и више информација о самом Фестивалу) или www.филмфрееwаy.цом.
Фестивал подводног филма Неум је специфичан по теми и форми која је отворена за све категорије становништва, као и све категорије аутора (од аматера до професионалаца). Филмови о подводном свијету привлаче и афирмирају ауторе да продукцијом филмова, између осталог, потакну владе, политичаре, лидере мишљења и екологе на јачи и интензивнији ангажман у вези са очувањем подводног свијета, морске флоре и фауне. Дођите на Фестивал у Неуму, зароните с рибама и зажелите жељу!