Ватикан први пут открио шта посједује од некретнина

Ватикан је први пут објавио информације о томе шта посједује од некретнина и открио да их има више од 5.000.

уторак, 27 јула, 2021 / 01:15

То је, како преноси Ројтерс, дио најдетаљнијег финансијског извјештаја Свете столице до сада.

Информације које је Ватикан објавио садрже два документа – консолидовани финансијски извјештај за 2020. годину и први јавни буџет за Управу наследства Апостолске столице (Апса).

Апса, нека врста опште рачуноводствене канцеларије, управља некретнинама и инвестицијама, исплаћује плате, бави се набавкама и људским ресурсима.

Између та два документа, сваки са огромним бројем дијаграма, графикона и мапа, и два интервјуа с објашњењима, Ватикан је издао више од 50 страница финансијског материјала.

Буџет Апсе на 30 страница показао је да Света столица посједује 4.051 некретнину у Италији и око 1.120 у иностранству, не рачунајући њене амбасаде широм свијета.

Само око 14 одсто посједа у Италији изнајмљено је по тржишним цијенама, док су остали изнајмљени по сниженим цијенама, многи за црквене службенике. Око 40 одсто су биле институционалне зграде попут школа, самостана и болница.

Документација показује да је Апса улагала у некретнине у луксузним деловима Лондона, Женеве, Лозане и Париза.

У засебном консолидованом финансијском извјештају за Свијету столицу објављеном у суботу приказан је дефицит од 64,8 милиона еура у 2020. години, у односу на 79,2 милиона еура у 2019. години.

Ватикан, укључујући музеје и банку, има засебан буџет. Да би се смањио дефицит 2020. године, око 50 милиона еура је узето из Питерс Пенс фонда.

Пандемија ковида-19 доста је утицала на приходе Ватикана у 2020. години. Базилика Светог Петра и ватикански музеји које је 2019. посјетило око шест милиона људи били су затворени или само делимично отворени већим дијелом прошле године.