Удружење књижевника РС пише и не ћути: Инцко донио нецивилизацијску одлуку која угрожава људска права

Сaопштење за јавност Управног одбора Удружења књижевника Републике Српске, један је од примјера терористичког дјеловања на друштво унутар државне заједнице Српске и Ефбиха, те га Фронтал.РС преноси у цјелости и без интервенција.

уторак, јул 27, 2021 / 18:42

Мада као Удружење књижевника Републике Српске прокламујемо дјеловање изван било каквих политичких оквира, како би сваки наш члан могао исказати своје слободно мишљење о актуелним питањима, као и да слободно испољава своје политичке идеје, у нашој  национално подијељеној двоентитетској државној заједници, у суштини протекторату  који се зове држава Босна и Херцеговина, ипак постоје преломни тренуци и времена која нам не дозвољавају "право на ћутање".

Удружење књижевника Републике Српске се од свог оснивања до данас залагало и залаже за једно од најважнијих цивилизацијских људских права, право на слободу мишљења и говора, које је фундаментално право за сваког ствараоца на свијету. Укидањем тог права и фактичког увођења закона о вербалном деликту, нарушавају се основне људске слободе.

Тешко се може схватити и прихватити нецивилизацијска одлука високог представника која својом тежином ставља тачку на истраживање и научно доказивање истине о Сребреници,чак ни са новим недвосмисленим чињеницама изнесеним у мишљењу међународне експертске групе научника. На овим просторима забране таквог типа биле су познате искључиво у ратним временима (Први и Други свјетски рат), а вербални деликт и забрана говора и мишљења као законски оквир није познат ни у најтежем трагичном рату у БиХ.  

Стога апелујемо на високог представника да још једном размотри своју одлуку и повуче спорни закон који својом искључивошћу угрожава основна људска права и слободе и ствара услове за још веће подјеле и удаљавања народа једних од других, и нажалост не ради на њиховом помирењу што је основни задатак и мисија високог представника у БиХ.

Удружење књижевника Републике Српске осуђује све злочине и злочинце у Босни и Херцеговини, као и свуда у свијету, ма ком народу или народностима припадали, али сматра да се грађанима морају и у закону Босне и Херцеговине омогућити наведена цивилизацијска људска права и слободе.Оставите одговор