Ф БиХ: Отпуштено 30 до 40 службеника микрокредитних организација

САРАЈЕВО – Између 30 и 40 службеника микрокредитних организација у Федерацији БиХ отпуштено је са посла због неправилности у раду са жирантима, потврђено је у Агенцији за банкарство ФБиХ. У Агенцији су навели да је то дијелом резултат мјера које су они предузели, али и корака које су учиниле микрокредитне организације да би рашчистиле стање […]

среда, септембар 29, 2010 / 10:01

САРАЈЕВО – Између 30 и 40 службеника микрокредитних организација у Федерацији БиХ отпуштено је са посла због неправилности у раду са жирантима, потврђено је у Агенцији за банкарство ФБиХ.

У Агенцији су навели да је то дијелом резултат мјера које су они предузели, али и корака које су учиниле микрокредитне организације да би рашчистиле стање у својим редовима.

У микрокредитним организацијама клијенти су најчешће варани фалсификовањем докумената на тај начин да је особама које су једном биле жиранти стављано да су жиранти на више кредита или давањем кредита на износ изнад оног који је законом прописан. Уочена је и пракса враћања новца на терену, код куће или на имању клијента, а не у просторијама микрокредитним организацијама, што је остављало простор за манипулације, пишу "Независне новине".

Мирослав Крезић из сектора за правну подршку Агенције за банкарство ФБиХ није желио открити против којих микрокредитних организација су предузете мјере, али је рекао да су међу њима, осим једног броја мањих друштава, и поједине велике организације.

"У овом сектору доћи ће до припајања и спајања неких друштава, дијелом из нужде, због проблема у раду, али дијелом и добровољно, као што је случај с појединим организацијама у Тузланском кантону", рекао је Крезић и додао да овај сектор пролази порођајне муке које је, уз лабавије прописе и већу изложеност него у банкама, пратила и недовољна обученост кадра.

Управни одбор Агенције прије неколико мјесеци најавио је да ће предузети мјере против појединих микрокредитних организација и фондација које сежу и до одузимања дозвола за рад. Иако се спекулисало да би без дозволе могле остати двије микрокредитне организације, то се није догодило.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *