Како предвидјети изборни резултат?

Резултати изборних анкета су храна за гладне очи читалаца и гледалаца. Пише: Maрко Шикуљак Иако ће реакције на њих бити махом „све је то намјештено“, вијести о резултатима испитивања јавног мнијења ће сигурно привући пажњу. Премда се са анкетама рејтинга може манипулисати на више начина, ограничавајући фактор њихове прецизности у Српској је расплинутост или концентрисаност […]

среда, септембар 29, 2010 / 11:57

Резултати изборних анкета су храна за гладне очи читалаца и гледалаца.

Пише: Maрко Шикуљак

Иако ће реакције на њих бити махом „све је то намјештено“, вијести о резултатима испитивања јавног мнијења ће сигурно привући пажњу.

Премда се са анкетама рејтинга може манипулисати на више начина, ограничавајући фактор њихове прецизности у Српској је расплинутост или концентрисаност појединих странака. Постоји доста странака које могу да уђу у парламент на основу доброг резултата у једној изборној јединици, а да је тај резултат готово „неухватљив“ у истраживању.

Стога се нисмо бавили истраживањима и њиховим процјенама, већ смо кроз резултате двоје последњих избора покушали да изанализирамо „гдје је која странка јака“.

Иако се локални и парламентарни избори не могу међусобно поредити, покушали смо на основу тенденција раста или пада броја гласова добити закључке које могу бити корисни у прогнозама за октобарске парламентарне изборе.

Такође, нисмо се бавили постотцима, већ бројевима гласова; постотци су само начин да се изрази омјер гласова.

Народна скупштина Републике Српске има 83 посланичка мјеста. Изборна јединица 1-13 заступника, Изборна јединица 2-12 заступника, Изборна јединица 3 -10 заступника, Изборна јединица 4 – 9 заступника, Изборна јединица 5-11 заступника, Изборна јединица 6- 7 заступника. Преостало 21 посланичко мјесто се добија са компензационих листа.

Социјалисти

Социјалистичка партија је у Изборној јединици 4, 2006. године освојила 3.480. гласова. На локалним изборима, само у Брчком и Бијељини збирно су освојили 4.847 (1.969+2.878, с тим да је у Брчком ишла у коалиција са Пензионерском странком, са којом наступа и на овим изборима). У највећим градовима ове јединице излазност је била већа на локалним изборима, али у борбу за једно посланичко мјесто се најозбиљније укључио ДНС, тако да СП очекује велика неизвјесност.

Стање у изборној јединици 5 за СП компликује то што је сва снага концентрисана у имену Будимир Аћимовић. У парламент је 2006. ушао са 3.226, а на изборима за градоначелника Зворника је освојио 10.729. У исто вријеме његова странка у Зворнику имала је 1.292 гласа.

Треће посланичко мјесто за СП освојено је у изборној јединици 3 са 5.209 гласова (1.818 у Модричи, 2.074 у Теслићу). Прогнозе су незахвалне, пошто су у ова два града на локалним изборима имали пад, а у Добоју одређен раст, тако да их за понављање резултата из 2006. очекује велика борба.

Нови социјалисти

Што се тиче НСП, чини се да није направила значајнији расцјеп у упориштима социјалиста. Нови социјалисти ће се за посланички мандат борити у јединици 6. У њој су Социјалисти 2006. освојили 3.032, а лидер НСП Здравко Крсмановић је освојио 1.395 личних гласова. За посланичко мјесто тада је било потребно око 4.000 гласова, што је Крсмановић пребацио као градоначелник Фоче (4,780) 2008.

Радикали прави и неправи

Радикале (и једне и друге) карактерише распршеност гласова, што смањује шансу добијања директног посланичког мандата. Шешељеви радикали су мандату најближи у изборној јединици 4. Ту се очекује да ће борба двије велике странке која ће у сијенку бацити остале странке, што мањим странкама не одговара. За прелазак цензуса Шешељва СРС ће морати расти за бар 50 одсто од броја који су освојили на прошлим парламентраним изборима (нешто преко 12.000 гласова)

Михајличини радикали ће поново претендовати на два мандата у изборним јединицама 1 и 2, уз игру на ивици цензуса, чији прелаз може донијети неки компензациони мандат.

ДНС, или они из Приједора

ДНС многи доживљавају као локалну странку, али по резултатима са локалних избора 2008. они прерастају тај статус. Примјетан је њихов раст у свим општинама, а карактеристично је да су само у Приједору на локалним изборима освојили више него у цијелој изборној јединици 1 (9.109 – 7787), у Бијељини више него у цијелој изборној јединици 4 (4.853 наспрам 2.930) као и у Бањој Луци (4.651- 4.446).

У Бијељини је на локалним изборима било 10.000 гласача више, а од тога је 3.000 гласова отишло за ДНС (будући да су у овом граду 2006. освојили 1.748).

Један мандат су освојили у 5 изборној јединици, гдје су по истом обрасцу само у Зворнику освојили више гласова него у цијелој јединици 2006.

Уколико успију поновити такав резултат на парламентарним изборима, умјесто садшњих четири (један компензациони) освојиће 7 или 8 посланичка мјеста. Гледано са друге стране, гдје год је ДНС имао напредак, СНСД је губио гласове.

Ко ће кога у Бањој Луци

У највећем граду и припадајућој изборној јединици ће се водити најотворенија борба. СНСД је 2006. помео све остале, освојивши 8 посланичких мјеста из ове изборне јединице, док су четири странке уграбиле по једно. За двије године, СНСД је изгубио 16.000 гласова само у Бањој Луци. Дио је преузела Социјалистичка партија, која је имала 2.300 гласова више него на парламентарним, а ДНС хиљаду и по гласова више. За исто вријеме ПДП је са 4.856 растао на 8.619 гласова, а СДС је пао са 7.002 на 4.341. Падали су и Михајличини радикали 3.062-2.046, али им резултат актуелног посланика Нове Грујића (3.475) даје наду у борби за парламент.

Раст броја гласова имала је Народна демократска странка која је у коалицији са Пензионерском странком 2006. освојила 1.606 гласова, док је сама на локалним изборима у Бањој Луци имала 2.878, након чега је у своје редове привукла ДЕПОС, за који је на истим изборима гласало 1.200 бирача. Уколико понови овакав резултат, уз гласове које НДС добија у Шипову и Кнежеву, они готово сигурно имају посланика у скупштини.

Странке које први пут учествују на изборима, Демократска партија и НСП оснажена са партијом Наша странка, немају резултат који би се могао поредити, ако се не рачуна изборни резултат Драгана Чавића на предсједничким изборима 2006. и резултат Дамира Миљевића на изборима за градоначелника Бање Луке 2008.

Чавић је имао преко 10.000 гласова, а половина тог броја би га могла увести у парламент. Миљевић је добио 3.395, што је цифра која даје основ за наду у исти учинак, али неизвјесност у тако јакој конкуренцији.

Загонетка, народски звана Напредњаци и Калинић

Нико не може предвидјети колико шетња са Вучићем и Николићем може донијети популарности, која може претегнути преко цензуса. Напредњаци имају велике шансе да кроз изборну јединицу 1 (Градишка и Приједор) дођу до парламента. Бориће се у Бањој Луци и још неколико општина, са неизвјесним изгледима.

Калинићева странка тешко да има инфраструктуру за ове изборе, која може донијети преко 19.000 гласова, што је нека цифра изнад које се налази цензус. Питање је да ли Калинић сам као предсједнички кандидат може освојити и пола од тога. Чини се да ће озбиљнија пријетња бити само у Добоју.

Гласови у одсуству

У парламенту Српске сједи 8 посланика са странкама муслиманске провинијенције. Странка за БиХ је директни мандат освојила у Приједору, СДА у изборној јединици 5 (Зворник, Сребреница, Братунац), а СДП у јединици 3. Прва је добила и 3 компензациона мандата (22.000 гласача) а друга 2 (19.000).

СДП је поприлично далеко од цензуса и бориће се за тај један мандат, а резултат друге двије странке ће зависити од међусобне подјеле гласова, пошто су се СЗБИХ и СДА на локалним изборима окушале у коалицији. Није имала неки ефекат у Приједору и Прњавору, али јесте у Градишци, Зворнику, Братунцу и Сребреници (гдје је направљен изузетак па су на изборе могли изаћи сви који су имали икакве везе са Сребреницом, без обзира на пребивалиште). Резултат гласова ових странака не осцилира превише, а на учинак тог резултата у поглледу мандата одлучиваће излазност, па се може очекивати сличан број мјеста у парламенту.

Један на један

Био би ред споменути и двије најјаче странке. Напорно би било претресати општину по општину. По изборним јединицама, СДС би требао преокренути резултат у јединици 4 коју чине Бијељина и Брчко. СНСД је ту 2006. добио битку у мандатима са 4:3 (по један остао за ПДП и СП) Сличан распоред би се могао десити 2010., с тим да би СДС сада имао 4, СНСД 3, док би ДНС узео мандат социјалистима. Може се комбиновати и са 2 мјеста за СНСД и једним за социјалисте, или са 5 мјеста за СДС који би остварио резултат из бољих дана.

У јединици 6 са најмањим бројем посланика СНСД је освојио 4, СДС 2 и ПДП 1. СДС има тенденцију повратка, па је могућа једнака подјела, уз борбу ПДП и НСП за преостали мандат. У овој јединици ће, уз Бању Луку, коалиција највише изгубити због непостојања заједничке листе, јер би удруженим гласовима три странке могле пуцати и на 5 посланика.

У јединица 5 (од Зворника до Сарајева)ће бити отворена борба у којој ће СНСД тешко поново освојити 5 мандата. СНСД и СДС ће у укупном броју овде бити доста близу, па ће се водити борба за сваки глас.

У јединици 4 (Добој и Посавина), СНСД је имао свој максимум 2006.(у Добоју), након чега је размонтирам на ванредним предсједничким и локалним изборима. Неизвјесно је како ће се распршити гласови због одлазака из СДС,а и питање је да ли СДС може бити онај стари без Гарића.Оставите одговор