Европски суд за људска права: Портали одговорни за коментаре текстова

Естонски интернетски портал Делфи у матичној земљи осуђен је за клевете објављење на њиховим страницама, али у корисничким коментарима. Након суђења у Естонији, Делфи је свој случај предао Европском суду за људска права у нади да ће пресуда бити одбачена. Међутим, тај је Суд донио одлуку и пресудио – естонски портал сматра се одговорним за […]

понедељак, 22 јуна, 2015 / 19:41

Естонски интернетски портал Делфи у матичној земљи осуђен је за клевете објављење на њиховим страницама, али у корисничким коментарима. Након суђења у Естонији, Делфи је свој случај предао Европском суду за људска права у нади да ће пресуда бити одбачена.

Међутим, тај је Суд донио одлуку и пресудио – естонски портал сматра се одговорним за садржај анонимних и клеветничких коментара својих читалаца.

Иако су се Естонци позвали на Европску конвенцију о људским правима и слободу говора коју она гарантује, Суд им у овом случају није био наклоњен. Донесена пресуда прије свега осуђује екстремне исказе мржње објављене у коментарима на том порталу, али и недовољне мјере с њихове стране што се тиче модерирања коментара и брисања оних утуживих.

Правни стручњаци кажу да овај случај неће промијенити праску Европских судова, нити захтјева измјену законодавства било које земље унутар ЕУ. Међутим, оваква одлука Великог вијећа Европског суда за људска права има одређену тежину и могла би утицати на све будуће судске случајеве сличног карактера.

Против кажњавања медија за говор мржње анонимно написаних у коментарима на њихове вијести устала је и организација Media Legal Defence Initiative, која сматра да је наведена пресуда у супротности с праксама и законима Европске уније.

„Коментари корисника су важни. Они омогућују дебату о стварима од јавног интереса и постали су интегрални дио интернетских медија. Постану ли компаније одговорне за корисничке коментаре, то ће имати велик утицај на слободу говора“, наводи MLDI у свом саопштењу.0 КОМЕНТАРА