Бања Лука опет ребалансира буџет, нацрт усвојен

Скупштина града Бањалука усвојила је Нацрт ребаланса градског буџета за ову годину, којим је предвиђен буџетски оквир од 118,730 милиона КМ, што је за 1,7 одсто мање у односу на првобитни буџет града. Ребалансом се предвиђа нови план укупних буџетских прихода од 104,6 милиона КМ, што је за 4,47 одсто мање у односу на првобитни […]

понедељак, 22 јуна, 2015 / 19:23

Скупштина града Бањалука усвојила је Нацрт ребаланса градског буџета за ову годину, којим је предвиђен буџетски оквир од 118,730 милиона КМ, што је за 1,7 одсто мање у односу на првобитни буџет града.

Ребалансом се предвиђа нови план укупних буџетских прихода од 104,6 милиона КМ, што је за 4,47 одсто мање у односу на првобитни план, при чему су порески приходи планирани у износу од 64 милиона, што је смањење од 3,8 одсто, а непорески у износу од 40,56 милиона КМ и мањи су за 5,5 одсто у односу на усвојени буџет за ову годину.

Начелник Одјељења за финансије Браниславка Јовандић рекла је да су највеће корекције извршене на приходовној страни, док су на расходовној страни највећи резови начињени на ставкама за цивилну заштиту и Одјељењу за просторно уређење, те на ставкама за стручне услуге и трошкове за путовања.

“Оперативни план за повећање прихода достављен је свим одјељењима, а очекује се повећање од око 2,8 милиона КМ”, навела је Јовандићева.

Она је подсјетила и на чињеницу да ће се приход Фонда солидарности за обнову Републике Српске прикупљен након 31. маја распоређивати јединицама локалне самоуправе погођеним прошлогодишњим поплавама, чиме ће се попунити и дио дефицита градског буџета.

Према њеним ријечима, око 1,1 милион КМ буџетских средстава је у блокади по основу извршења судских пресуда, али оне још нису правоснажне.

Одборник СДС-а Ђорђе Умићевић упозорио је на чињеницу да је буџет од 2013. године, када је износио 180 милиона КМ, смањен на двије трећине тог износа.

Он је рекао да је суштина у паду прихода, те истакао да су одборници опозиције тражили посебне сједнице градског парламента посвећене привреди и обнови од поплава, али да градска власт избјегава разговор о тој теми.

Одборник НДП-а Мирна Савић Бањац упозорила је на чињеницу да је ставка за цивилну заштиту мања за 620.000 КМ и поручила да се не смије штедјети на Одјељењу за друштвене дјелатности.

Одборник СНСД-а Маринко Умићевић рекао је да су за повећање прихода једино рјешење нове инвестиције и покретање производње.

Одборник ПДП-а Зоран Талић рекао је да се приликом израде буџета у обзир морала узети и вриједност потенцијалних изгубљених судских спорова Градске управе, у складу са ранијим препорукама Главне службе за ревизију.

Јавна расправа о Нацрту ребаланса буџета биће проведена од 22. до 25. јуна.0 КОМЕНТАРА