Европски социјалисти подржали БХ владу под вођством СДП

Лидери Партије европских социјалиста усвојили су данас декларацију о Босни и Херцеговини, којом се подржава њен развој као отвореног, толерантног и мултиетничког друштва и супроставља етничким поделама.  Предсједник ПЕС Пол Нируп Расмусен и други партијски лидери су на самиту у Атини, на којем учествује и предсједник Србије Борис Тадић, разговарали о ситуацији у БиХ, за […]

субота, март 5, 2011 / 16:58

Лидери Партије европских социјалиста усвојили су данас декларацију о Босни и Херцеговини, којом се подржава њен развој као отвореног, толерантног и мултиетничког друштва и супроставља етничким поделама.

 Предсједник ПЕС Пол Нируп Расмусен и други партијски лидери су на самиту у Атини, на којем учествује и предсједник Србије Борис Тадић, разговарали о ситуацији у БиХ, за коју су истакли да припада Европској унији и да треба да истраје на свом путу ка чланству у тој организацији.

ПЕС је у декларацији, објављеној на њеном вебсајту, изразила противљење оним политичким снагама које подржавају подјелу засновану на етничком поријеклу.

У документу се подсјећа да су у октобру прошле године у БиХ одржани предсједнички и парламентарни избори, али да још није форирана влада.

ПЕС је истакла да подржава формирање проевропске владе коју ће предводити Социјлдемократска партија, "као странка која је представљена у све три конститутивне етничке групе", а која је "ојачана одличним изборним резултатима".

"ПЕС подржава формирање владе у БиХ у најкраћем року. Вријеме пролази и мора бити пронађено рјешење у интересу свих бх грађана", наведено је на сајту европских социјалиста.

Ризик од хаоса, додаје се у документу, са којим би се земља суочила у случају наставка блокаде формирања владе, никоме не иде у прилог.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *