Социјалисти отимају Европу из "погрешних руку"

Лидери Партије европских социјалиста (ПЕС) усвојили су данас заједничку стратегију под називом "Европа је у погрешним рукама”, којом се предлаже другачији приступ рјешавању економске кризе у Европи у односу на политику штедње конзервативних влада. Текст документа, са поднасловом „Наш алтернативни приједлог у конзервативној Европи: стратегија за запошљавање, развој и друштвени напредак”, усвојен је на скупу […]

субота, март 5, 2011 / 16:28

Лидери Партије европских социјалиста (ПЕС) усвојили су данас заједничку стратегију под називом "Европа је у погрешним рукама”, којом се предлаже другачији приступ рјешавању економске кризе у Европи у односу на политику штедње конзервативних влада.

Текст документа, са поднасловом „Наш алтернативни приједлог у конзервативној Европи: стратегија за запошљавање, развој и друштвени напредак”, усвојен је на скупу у Атини, на којем учествује и предсједник Србије Борис Тадић.
ПЕС је, у усвојеном документу, упутила критике европским конзервативцима због њихових приједлога заснованих на жељи да донесу законе о штедњи и униште друштвене моделе и системе социјалне заштите.
Конзервативци су критиковани и због жртвовања основних европских принципа солидарности и заједничке судбине и стављања држава и грађана у стање међусобне конкуренције, пренијела је грчка агенција АНА.
„Упркос индикацијама посљедњих 30 мјесеци, циљ је и даље исти – да обични људи плаћају за неуспјех тржишта. Европа је у погрешним рукама”, наглашено је у документу европских социјалиста.
ПЕС је у свом програму, објављеном пред почетак конференције, указала да је њена прогресивна економска стратегија поузданија од плана конзервативаца, који се ослањају само на строге мјере штедње.
„Ми можемо истовремено имати раст, радна мјеста и боље јавне финансије, али само ако донесемо исправну економску стратегију и заједнички је у сарадњи примјенимо. То је ‘наш пут’, прогресивна економска стратегија за Европу”, указано је програму ПЕС.
У фокусу њихове стратегије су инвестиције у иновације, „зелени” раст, образовање, борбу против социјалних неједнакости и опорезивање финансијских трансакција и за буџетске консолидације.

Европски социјалисти усвојили декларацију о БиХ

Лидери Партије европских социјалиста (ПЕС) усвојили су декларацију о Босни и Херцеговини, којом се подржава њен развој као отвореног, толерантног и мултиетничког друштва и супроставља етничким подјелама.
Предсједник ПЕС Пол Нируп Расмусен и други партијски лидери су на самиту у Атини, на којем учествује и предсједник Србије Борис Тадић, разговарали о ситуацији у БиХ, за коју су истакли да припада Европској унији и да треба да истраје на свом путу ка чланству у тој организацији.
ПЕС је у декларацији, објављеној на њеном вебсајту, изразила противљење оним политичким снагама које подржавају подјелу засновану на етничком поријеклу.
У документу се подсјећа да су у октобру прошле године у БиХ одржани предсједнички и парламентарни избори, али да још није формирана влада.
ПЕС је истакла да подржава формирање проевропске владе коју ће предводити Социјлдемократска партија, „као странка која је представљена у све три конститутивне етничке групе”, а која је „ојачана одличним изборним резултатима”.
„ПЕС подржава формирање владе у БиХ у најкраћем року. Вријеме пролази и мора бити пронађено рјешење у интересу свих грађана”, наведено је на сајту европских социјалиста.
Ризик од хаоса, додаје се у документу, са којим би се земља суочила у случају наставка блокаде формирања владе, никоме не иде у прилог.


Оставите одговор