Видовићев Паркинг за ви-ај-пи возила

"Паркинг за ви-ај-пи возила" назив је изложбе радова бањалучког академског сликара Слободана Видовића, коју је синоћ у приједорској "Галерији ’96" отворио професор Академије умјетности Бањалука Весо Совиљ. "Драго ми је да је мој град отворен ка вриједностима каква је ова изложба. Слободан Видовић је студент јаке индивидуалности из прве генерације којој сам говорио да се […]

субота, 5 марта, 2011 / 16:20

"Паркинг за ви-ај-пи возила" назив је изложбе радова бањалучког академског сликара Слободана Видовића, коју је синоћ у приједорској "Галерији ’96" отворио професор Академије умјетности Бањалука Весо Совиљ.

"Драго ми је да је мој град отворен ка вриједностима каква је ова изложба. Слободан Видовић је студент јаке индивидуалности из прве генерације којој сам говорио да се први сликари у воду бацају, али они су били јако стрпљиви", рекао је Совиљ.
Аутор Слободан Видовић рекао је да ове радове у Приједору излаже премијерно, а да их потом планира излагати у Бањалуци, Сарајеву и Београду.
"Наставићу истраживати у овом правцу и не знам гдје ће ме то одвести", рекао је Видовић.
Историчар умјетности Жана Вукичевић нагласила је да је поставка дио новог циклуса у опусу Слободана Видовића, драстично различитог у односу на његове раније радове, да је већином ријеч о сликама, али и једном новом принципу да слика тежи да функционише као објекат, што се постиже на више начина.
"Он користи и употребне предмете као што су лимено буре, војничка колица и саобраћајни знакови, као неку врсту просторних продужетка слика или као самосталне објекте који функционишу за себе као тродимензионални предмети", навела је Вукичевићева.
Она је додала да се Видовић, осим формом, поиграва и називима дјела као што су "Црна лимузина", "Сива зона", "Само за Бога", који функционишу као провокације са низом различитх асоцијативних веза.
Слободан Видовић /37/ диломирао је у првој класи студената сликарства 2002. код професора Ратка Лалића на Академији умјестности у Бањалуци, гдје је сада студент послиједипломских студија код професора Владимира Кнежевића.
Излагао је на шест самосталних и девет колективних изложби и учествовао на више ликовних колонија и у више резиденцијалних пројеката у земљи и иностранству. Уредник је ликовног програма Културног центра "Бански двор" у Бањалуци. Поставку 11 радова великог формата Приједорчани ће моћи погледати до 3. априла.


Оставите одговор