Европа протествује портив споразума Акта

У Бечу, Паризу и широм Њемачке су одржани протестни скупови због међународног Споразума о спречавању фалсификовања Акта (ACTA), чије одредбе могу да утичу на цензуру интернета. У Бечу се окупило око 3.000 људи који су носили слоган „Acta ad acta”. Окупљени, већином млади, мирно су се прошетали испред парламента. Аустрија је 22. фебруара саопштила да […]

недеља, 26 фебруара, 2012 / 08:41

У Бечу, Паризу и широм Њемачке су одржани протестни скупови због међународног Споразума о спречавању фалсификовања Акта (ACTA), чије одредбе могу да утичу на цензуру интернета.

У Бечу се окупило око 3.000 људи који су носили слоган „Acta ad acta”. Окупљени, већином млади, мирно су се прошетали испред парламента.

Аустрија је 22. фебруара саопштила да ће суспендовати ратификацију споразума Акта, наводећи да ће чекати прво гласање у Европском парламенту.

Европска комисија је такође 22. фебруара саопштила да ће упутити захтјев судским органима Европске уније да размотре да ли Акта може да крши права.

У Паризу се окупило неколико стотина људи, који су носили маске „Анонимус”, сматрајући да Акта спутава слободе на интернету.

Више од 4.000 људи окупило се у Њемачкој против споразума. Протести су одржани у Берлину, Минхену, Лајпцигу и Келну.

Слични протести су били у Београду и Новом Саду.

Акта, чија је сврха заштита интелектуалне својине и борба против пиратерије, наишла је на жестоко противљење јавности ЕУ због одредби које омогућавају драконске казне, а девет земаља чланица, међу којима и Њемачка и Холандија, замрзло је ратификацију споразума или је одложило потписивање до даљег.

Министарство просвете и науке саопштило је раније да споразум Акта није предложен Влади Србије на усвајање.

Многе западне земље, међу којима и 22 чланице ЕУ, потписале су крајем јануара тај споразум, а ЕУ се од тада суочила са неколико стотина протестних скупова, петицијом коју је потписало око два милиона људи и јавном осудом потписивања споразума.Оставите одговор