Сумо рвање у тешкој кризи

Национални спорт Јапана, сумо рвање, налази се у тешкој кризи, која угрожава овај спорт. У прошлој години је јапански савез сумо рвача направио дугове у висини од око 50 милиона долара, преносе агенције. Лажирање борби и разни други скандали су довели до опадања броја публике која прати овај спорт стар два вијека. Јапанска влада је, […]

недеља, 26 фебруара, 2012 / 08:45

Национални спорт Јапана, сумо рвање, налази се у тешкој кризи, која угрожава овај спорт.

У прошлој години је јапански савез сумо рвача направио дугове у висини од око 50 милиона долара, преносе агенције.

Лажирање борби и разни други скандали су довели до опадања броја публике која прати овај спорт стар два вијека. Јапанска влада је, у међувремену, најавила да планира укидање пореских олакшица који је овај спорт посебно уживао.

“Налазимо се у веома опасној ситуацији. Морамо спознати наше проблеме и повратити повјерење јавности”, истиче се у саопштењу Савеза.

Протеклих година су афере око коришћења наркотика и алкохола у прекомјерној количини од стране рвача биле на насловним страницама медија. Због тих афера, као и скандала око лажирања борби, национална телевизија НХК, која је располагала екслузивним правима за пренос борби, отказала је по први пут у последњих пет деценија, директне преносе прошлогодишњег љетњег турнира.

Прије три године шеф једног рвачког тима осуђен је на шест година затвора зато што је једног 17-огодишњака злостављао до смрти.

Такође, је и повлачење великог мајстора Асашорјуа услед скандала допринијело паду интересовања становништва за овим спортом.

Асашорју, родом из Монголије, је почетком 2010, после туче у једном ноћном клубу у Токију, морао да се повуче и престане да се бави сумо-рвањем.Оставите одговор