Еуростар “прекинут“ у Белгији

ЛОНДОН, БРИСЕЛ – На хиљаде путника је данас погођено 24-часовним штрајком жељезничара Белгије у оквиру брзе европске жељезнице Еуростара. Штрајк је почео у недељу увече, у 20 часова по Гриничу, а трајаће до вечерас, због чега не раде линије Еуростара, па Белгија нема брзу жељезничку везу са Француском, Холандијом и Њемачком, а донекле и са […]

понедељак, октобар 18, 2010 / 10:59

ЛОНДОН, БРИСЕЛ – На хиљаде путника је данас погођено 24-часовним штрајком жељезничара Белгије у оквиру брзе европске жељезнице Еуростара.

Штрајк је почео у недељу увече, у 20 часова по Гриничу, а трајаће до вечерас, због чега не раде линије Еуростара, па Белгија нема брзу жељезничку везу са Француском, Холандијом и Њемачком, а донекле и са Француском.

Организатори штрајка желе да скрену пажњу да су против промјена белгијског оператера Еуростара.

Отказане су бројне линије Еуростара које повезују Брисел са Лондоном, Амстердамом и Келном, а од француског града Лила је данас организована ограничена жељезничка веза са Бриселом.

Између Велике Британије и Француске возови Еуростар саобраћају данас уобичајено, јавиле су агенције.

На веб сајту Еуростара, чије је сједиште у Бриселу, објављено је упутство путницима како да премосте данашњи штрајк, јавила је британска мрежа Би-Би-Си.

Поред осталог, путницима је понуђено да врате, или замијене, карте за путовања у неком другом термину у року од 120 дана.

Возови Еуростара обично превозе по 750 путника и на крају викенда, недељом, обично има више од 20 линија ка Бриселу.

У међувремену је њемачки оператер „Дојче бан” саопштио да је имао прву тест вожњу брзе железничке везе кроз тунел испод Ламанша и да намјерава да за око три године успостави редовну везу која би тим путем водила из Франкфурта и Келна, навео је Би-Би-Си.

Њемачки оператер намјерава да се укључи у железнички саобраћај Еуростара тунелом испод Ламанша, за шта сада искључиво право има оператер из Белгије, док „Дојче бан” жели да се прошири конкуренција.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *