Покренут стечај у Фруктони

БАЊА ЛУКА – Бањолучки Привредни суд отворио је стечајни поступак у Фабрици сокова „Фруктона“ и прихватио извјештај привремене стечајне управнице Љиљане Грујић, која је стање у предузећу окарактерисала неодрживим за наставак редовног пословања. У образложењу за отварање стечајног поступка Грујићева, сада стечајна управница у "Фруктони", навела је да је у пословању фабрике неликвидност већ дуже […]

понедељак, октобар 18, 2010 / 11:42

БАЊА ЛУКА – Бањолучки Привредни суд отворио је стечајни поступак у Фабрици сокова „Фруктона“ и прихватио извјештај привремене стечајне управнице Љиљане Грујић, која је стање у предузећу окарактерисала неодрживим за наставак редовног пословања.

У образложењу за отварање стечајног поступка Грујићева, сада стечајна управница у "Фруктони", навела је да је у пословању фабрике неликвидност већ дуже времена трајно стање, те да константна блокада њених шест трансакционих рачуна са незнатним прекидима траје још од 2008. године, пишу "Независне новине".

Она је у извјештају навела да у овој пословној години губици износе 1,79 милиона КМ, док губитак из претходних година досеже 9,26 милиона КМ.

Предсједник Синдиката "Фруктоне" Љубомир Кречар рекао је да је отварање стечаја "легализација криминала у предузећу".

"Сада када је стечај отворен говориће се само о томе колике су његове обавезе и губици фирме, а нико неће постављати суштинско питање како је ‘Фруктона’ доспјела у овакву позицију и ко је у том периоду управљао фирмом", рекао је Кречар и додао да многима од радника стаж није увезан 11 година.

Сви повјериоци "Фруктоне" своја потраживања од фабрике треба да пријаве у року од 30 дана у Привредном суду, а испитно рочиште на којем ће бити изнесена коначно призната потраживања биће одржано 20. децембра.

Вриједност имовине "Фруктоне" је процијењена на 11,23 милиона КМ, док њене обавезе износе 12,20 милиона КМ. "Фруктона" је обуставила производњу почетком маја након што је остала без лиценце за пуњење освјежавајућег пића "пепси". Мали акционари су са сумњивим финансијским трансакцијама у "Фруктони" упознали и Агенцију за истраге и заштиту БиХ, те тужилаштва Републике Српске и БиХ.

(Срна)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *