Еуропски конектори о непотизму у тзв. "Заједничким органима"

Центар за повезивање са Европском унијом изнио је у јавност податке о особама запосленим у и онако непотребним и прескупим институцијама БиХ у протекла три мјесеца, а које су у директној вези са функционерима.

четвртак, 22 фебруара, 2018 / 10:01

Према Прегледу постављених државних службеника у институцијама БиХ од октобра 2017. године до фебруара 2018. године у државним институцијама запослене су 43 нове особе.

На мјесто стручног савјетника за израду записника и закључака Вијећа министара БиХ у Генералном секретаријату Вијећа министара БиХ запослен је Ивица Грубеша, брат министра правде БиХ Јосипа Грубеше, почев од 10. октобра 2017. године.

Некадашња савјетница директора Агенције за државну службу БиХ Јадранка Мандарић запослена је у статуса државног службеника на радно мјесто стручног сарадника за централизирану обуку у Одсјеку за обуку Сектора за обуку и информационе технологије Агенције за државну службу БиХ, почев од 1. новембра 2017. године.

У Министарству цивилних послова БиХ, односно на мјесту стручне савјетнице за међународну сарадњу у области рада и запошљавања у Одсјеку за рад и запошљавање Сектора за рад, запошљавање, социјалну заштиту и пензије, почев од 1. децембра 2017. године, запослена је Енида Вехабовић, супруга секретара Заједничке службе Парламентарне скупштине БиХ Кенана Вехабовића.

Посао државног службеника добила је и Милица Лопатић, секретарица министра вањских послова БиХ Игора Црнадка. Лопатић је запослена на радно мјесто ИИИ секретар у Одсјеку за економску дипломатију Сектора за билатералне односе – Министарство вањских послова БиХ, почев од 15. децембра 2017. године.

У Министарству вањских послова БиХ на радном мјесту И секретар у Одсјеку за церемонијал Одјела за дипломатски протокол запослена је Биљана Јошић-Бајић, савјетница министра вањских послова БиХ Игора Црнадка, почев од 15. децембра 2017. године.

Центар за повезивање са Европском унијом сматра поразном данашњу изјаву министра Игора Црнадка о томе како је у његовом мандату запослен највећи број Срба у Министарству вањских послова БиХ.

Истичемо да смисао посла министра вањских послова БиХ није у "запошљавању рекордног броја Срба" у државну институцију. ЕУ Цоннецт позива министра вањских послова да се бави питањима попут закона о вањским пословима БиХ, економском дипломатијом и функционисањем дипломатско-конзуларне мреже.

Надлежне органе позивамо да истраже регуларност запошљавања у Министарству вањских послова БиХ, односно да утврде да ли је министар директно утјецао да се у Министарство вањских послова БиХ примају особе искључиво српске етничке припадности, блиске министру или политичкој странци чији је члан.

Изражавамо посебну забринутост због основаних сумњи да се систем запошљавања путем јавних конкурса злоупотребљава у Министарству вањских послова БиХ. Од државних институција тражимо да јавно грађанима кажу да ли су државни службеници у Министарству вањских послова БиХ запошљавани по принципу:

Агенција за државну службу БиХ расписује конкурс. По завршетку конкурса на првих пета мјеста нађу се имена и презимена особа српске етничке припадности, блиска министру. Агенција за државну службу БиХ поставља првог са листе успјешних. Након запослења у Министарству вањских послова БиХ постављени државни службеник бива премјештен на рад у амбасаду. Потом се на исто радно мјесто повлачи другорангирана особа са списка, а која након запослења, као и прворангирана особа, бива пребачена у неку од бх. амбасада. Након тога са листе се повлачи трећерангирана особа која такођер бива запослена у својству државног службеника.

Министра вањских послова БиХ позивамо да обавијести надлежне правосудне органе о непотизму у министарству с обзиром на то да је јавно казао како има "прилично квалитетан списак" који се односи на непотизам СНСД-а.

Као што смо раније и најавили, с обзиром на то да је 2018. година изборна година, ЕУ Цоннецт ће сваки мјесец информисати јавност о именима и презимена особа које су запослене на јавним конкурсима у државним институцијама као и њиховој повезаности са политичким странкама у БиХ.Оставите одговор