Еурека: Швеђани истрагом закључили да је на Сјеверном току била саботажа, не кажу чија

Шведска служба безбједности је званично потврдила да је дошло до саботаже на гасоводу "Сјеверни ток".

петак, 18 новембра, 2022 / 12:08

Након дуге и детаљне истраге, ријеч је о "грубој саботажи". Експлозив је пронађен на више страних предмета, пише њемачки "Дојче Веле".

"Током увиђаја на мјесту експлозије у Балтичком мору извршена је обимна заплијена и подручје је пажљиво документовано. Анализе које су сада урађене показују трагове експлозива на неколико пронађених страних предмета. Напредна анализа може да донесе сигурније закључке о инциденту", стоји у саопштењу.

Недавно је и истрага Норд Стрим АГ-а показала да су на морском дну, на дубини од око три до пет метара, на удаљености од око 248 метара један од другог пронађени су вјештачки кратери.

Да подсјетимо, експлозије су се догодиле 26. септембра од‌једном на два руска извозна гасовода у Европу, "Сјеверни ток" и "Сјеверни ток 2". Оператер Сјеверног тока саопштио је да је ванредно стање на гасоводима без преседана и да је немогуће процијенити вријеме поправке. Генерално тужилаштво Русије покренуло је поступак за акт међународног тероризма након оштећења Сјеверног тока.

Министарство одбране Русије крајем октобра саопштило је да је у подривању гасовода "Сјеверни ток" учествовали су стручњаци Британске морнарице, који су обучавали војно особље украјинског 73. специјалног центра за поморске операције Оружаних снага Украјине. Тај центар је одговоран и за терористички напад на бродове Црноморске флоте и цивилне бродове који су се налазили на спољним и унутрашњим сидриштима у бази у Севастопољу, саопштили су у руском војном ресору.