Трчање и више заједница поставила мјераче загађења ваздуха у Бањој Луци

Мрежа сензора је захваљујући овој акцији проширена за још један сензор који се налази у парку Младен Стојановић, а простор за инсталацију је уступио Омладински центар "Здраво да сте”!

среда, 16 новембра, 2022 / 20:51

Фронтал.РС има таг Природољубље, јер смо изразито оријентисани ка еколошки самоодрживим рјешењима и очувању и повратку природе тамо гдје смо је беспотребно уништили или промијенили. Нажалост, саопштење, као једини ћирилични портал западно од Дрине, можемо објавити свега пресловљено на српско писмо:

Овогодишња Бањалучка десетка је одржана под слоганом "За чист зрак!”, са циљем скупљања средстава за набавку сензора за мјерење квалитета зрака. Рун анд Море Цоммунитy је позвао учеснике и учеснице трке да продају своје километре, али и анимирао пословне партнере и пријатеље да се придруже акцији, те смо заједничким снагама финансирали набавку овог сензора. Током кампање пажња јавности и релевантних институција била је усмјерена на проблем загађености зрака у Бањалуци и надамо се дугорочном ријешавању проблема, а до тада тркачима и другим грађанима омогућено је да провјере тренутно стање квалитета зрака и на тај начин заштите своје здравље.

Мрежа сензора је захваљујући овој акцији проширена за још један сензор који се налази у парку Младен Стојановић, а простор за инсталацију је уступио Омладински центар "Здраво да сте”!

Од сада ће сви грађани Бањалуке приликом планирања свог тренинга, али и других активности на отвореном претходно моћи провјерити тренутно стање квалитета зрака и то уз помоћ бесплатних апликација за мобилне телефоне или на интернет страници ПурплеАир.цом. ПурплеАир мапа се ослања на мрежу независних сензора који мјере количину честичних материја у зраку. Ове материје, такође познате и као ПМ2,5 су најопаснији дио коктела загађења зрака, будући да због својих малих димензија продиру дубоко у плућа, те су категорисани као потенцијално канцерогени. Тренутни квалитет зрака које мјери овај, али и други сензори у Бањалуци, можете видјети на интернет сајту ПурплеАир.цом или помоћу апликација за паметне телефоне, као што су, АирНоw, Аир Маттерс, Лоцал Хазе, АирЦаре, Аир Поллутион, АирВисуал, АQЦхецк, Аирwyн, попАир, Wеатхерлине, Wиндy.

Овом приликом желимо да се захвалимо свима који су на било који начин учествовали у промоцији и реализацији наше идеје, свим тркачима, пословним партнерима, спонзорима и наравно медијима који су допринијели да наша идеја дође до што већег броја људи.

Рун анд Море Цоммунитy наставља да активно ради на промоцији филантропског карактера трка и планира да и убудуће улаже напоре и организује прикупљање средстава за добротворне сврхе јер ће друштвено одговорне иницијативе бити интегрални дио свих будућих догађаја које организујемо, саопштио је Рун&Море Цоммунитy тим.