ЕУ покреће "Зелени план” вриједан најмање трилион евра

Европска унија откриће следеће седмице план улагања намијењен мобилизисању најмање 1 трилион евра током сљедеће деценије за климатски неутралне економију.

четвртак, 16 јануара, 2020 / 14:07

План улагања у одрживу Европу биће финансијски стуб тзв "Грин Дил" (Green Deal), свеобухватне стратегије за уклањање ефеката стаклене баште до средине вијека. Европска комисија, извршна рука блока, жели да састави низ нових политичких иницијатива с постојећим алатима и осигура кохерентан оквир који ће подстаћи улагања у сваком углу ЕУ, наводи се у нацрту документа који је објавио Блумберг.

*

Није наглашено да ли је поменута сума од трилион евра изражена по европском стандарду (дуга скала) што знали да је у питању сума 10¹⁸ (милијарду милијарди). У случају да је вијест прошла англоамерички филтер и њихово рачунање, у питању је хиљаду милијарди.

"Буџет ЕУ и повезани инструменти покренуће најмање 1 трилион* евра одрживих инвестиција”, наводи се у документу Комисије који ће бити усвојен 14. јануара. "Међутим, требаће још више да се савладају предстојећи изазови. Јавне финансије морају бити водеће у томе, али приватни актери мораће их осигурати”.

План улагања у одрживу Европу има за циљ: повећати финасфирање транзиције, с тим да буџет ЕУ-а посвећује најмање 25% клими, што је рекордан удио, осигурати да финансијске институције и приватни инвеститори имају алате за правилно препознавање одрживих улагања, притиснути додатно приватно финансирање кориштењем буџетског јамства ЕУ (фонд ИнвестЕУ уложиће 280 милијарди евра приватних и јавних улагања у 2021.-2030), претворити Европску инвестициону банку у климатску банку (кредитна рука ЕУ ће удвостручити зајмове повезане с климом).

Стратегија ЕУ за нулту емисију значи усмјеравање економске будућности блока чишћењем околине и кретањем ка потезу који је далеко амбициознији од мјера које други велики емитери разматрају против глобалног отопљавања.

Прелазак на климатску неутралност започео би ове године и укључивао би строжа ограничења емисија за индустрију од аутомобила до хемикалија, преуређене порезе на енергију, еколошки пољопривреду, нова правила о државним подршкама за компаније и евентуално порез на загађење околине. Све, од финансија до уређења градова, требало би постати одрживије.