ЕУ одредила како ће изгледати ковид пасоши

Европска унија постигла је у четвртак договор о ковид-19 сертификатима који би требали помоћи отварању љетњег туризма у Унији, објавио је Европски парламент (ЕП).

петак, 21 маја, 2021 / 16:53

Европарламентарци и португалско предсједништво ЕУ договорили су се у четвртак вече након четири круга преговора.

Сертификат ће постојати у облику КјуАр (QR) кода на паметним телефонима или на папиру, а власти ће помоћу њега моћи да одреде "ковид статус” посјетиоца.

Код ће показати је ли особа вакцинисана, негативна на ковид или има имунитет јер је пребољела болест. У пракси ће то бити три засебне потврде.

"Иако данашњи договор не испуњава у потпуности захтјеве ЕП, он је сигурно знатно побољшање тренутног статуса за милионе грађана ЕУ”, рекао је предсједник Одбора за грађанске слободе и извјестилац Хуан Фернандо Лопез Агилар.

"Дигитална потврда вратиће слободу кретања унутар ЕУ јер државе чланице почињу укидати ограничења широм Европе. Тај је споразум први корак према опоравку шенгенског подручја", додао је.

Уредба о дигиталним потврдама требало би да буде на снази 12 мјесеци и потврда неће бити предуслов за остваривање права на слободно кретање и неће се сматрати путном исправом, истиче ЕП у саопштењу.

Државе чланице морају прихватити потврде које су издале друге чланице и то за вакцине одобрене у ЕУ. Тренутно су то Фајзер-БиоНТек, Модерна, АстраЗенека и Јансен.

Чланице Уније могу саме одлучити хоће ли прихватити и потврде о вакцинисању других чланица након националних поступака хитног одобрења или за вакцине која је Свјетска здравствена организација уврстила на попис за хитну употребу.