Русија крајем 2021. уводи дигиталну рубљу

Централна банка Русије ће лансирати прототип дигиталне рубље до краја текуће године, потврдила је данас највиша руска монетарна институција.

петак, 21 маја, 2021 / 17:44

"Управо смо објавили извјештај о препорукама заједно с концептом дигиталне рубље", рекла је прва замјеница гувернера централне банке Олга Скоробогатова на састанку радне групе Одбора Државне думе за финансијско тржиште, преноси РТ.

Она је навела и да ће монетарни регулатор развити прототип крипто платформе до краја године и да ће осматрати тржиште како би планирао наредне фазе пројекта.

Руска централна банка је концепт националне дигиталне валуте представила крајем 2020. године. Очекује се да ће нови облик новца коегзистирати са готовинским и безготовинским рубљама. За разлику од виртуелних валута попут битцоина, дигитална рубља је пројектована тако да минимизује ризик, јер ће је издавати државни монетарни регулатор, а биће подржана традиционалним новцем, преноси Танјуг.

Најновије истраживање, које је спровео Центар за истраживање финансијских технологија и дигиталне економије Сколково, показала је да отприлике половина учесника у анкети подржава идеју о дигиталној рубљи, док је скоро 40 одсто испитаника било против.