ЕУ: Хапшење Младића само један од услова за Србију

Након почетне еуфорије због хапшења Ратка Младића, када се готово чинило да ће Србија аутоматски бити примљена у ЕУ, већ долазе упозорења Београду да је ово само један од услова које треба да испуни за стицање статуса кандидата и отварање преговора, изјавио је један европски дипломата. "Сјетимо се како се чинило да Хрватска након хапшења […]

понедељак, 30 маја, 2011 / 11:21

Након почетне еуфорије због хапшења Ратка Младића, када се готово чинило да ће Србија аутоматски бити примљена у ЕУ, већ долазе упозорења Београду да је ово само један од услова које треба да испуни за стицање статуса кандидата и отварање преговора, изјавио је један европски дипломата.

"Сјетимо се како се чинило да Хрватска након хапшења Анте Готовине нема никаквих проблема у сарадњи са Хашким трибуналом. Али, то није било тако, јер су се појавили нови проблеми, као што су артиљеријски дневници, који су такође утицали на преговоре", рекао је извор ЕУ за загребачки "Јутарњи лист".

Он сматра да ће Србија и даље морати у потпуности да сарађује са хашким тужиоцем у давању докумената и приступу свједоцима, те да ће морати да ухапси и преосталог бјегунца Горана Хаџића.

"Проблем пуне сарадње Србије са Хашким трибуналом није до краја ријешен и пратиће је на путу према Унији", каже европски дипломата.

Према његовим ријечима, други услов, на коме поједине чланице већ сада инсистирају, јесте Косово. Велика Британија послала је Европској комисији своје ставове у којима тражи да кључну важност при евентуалној одлуци о Србији и давању статуса кандидата има конструктивно понашање Србије у вези са Косовом и успјех у дијалогу који је већ почео између Београда и Приштине. Сличан став имају Њемачка и Француска.

У овом тренутку од Србије ће се само тражити "конструктивно понашање", али ће убудуће, током процеса приступања Унији, кажу дипломате ЕУ, услов постати и "својеврсно признање постојања државе Косово".

Србија ће се суочити са захтјевима за реформу правосуђа, поштивање слободе медија, борбу против корупције и другим условима који се данас траже од Хрватске.

"И када процес приступних преговора са Србијом једном почне, никаквог аутоматизма неће бити, што показује и примјер Хрватске. Зато Србија не смије имати илузија да је хапшење Ратка Младића довољно", истиче високо позиционирани европски дипломата.