Спрема се тужба против Саркозија за злочине у Либији

Два позната француска адвоката, бивши француски министар иностраних послова Ролан Дима и Жак Верже, најавили су у Триполију да ће поднијети тужбу против француског предсједника Николе Саркозија за злочине против човјечности у Либији, пренијели су данас западни медији. Портпарол либијске владе Ибрахим Букзам саопштио је синоћ, на конференцији за новинаре у Триполију, да су двојица […]

понедељак, 30 маја, 2011 / 11:19

Два позната француска адвоката, бивши француски министар иностраних послова Ролан Дима и Жак Верже, најавили су у Триполију да ће поднијети тужбу против француског предсједника Николе Саркозија за злочине против човјечности у Либији, пренијели су данас западни медији.

Портпарол либијске владе Ибрахим Букзам саопштио је синоћ, на конференцији за новинаре у Триполију, да су двојица адовката одлучила да поднесу тужбу у име породице "жртава бомбародвања НАТО против француског предсједника,чија је земља предводила операцију међународне коалиције у Либији.

Ролан Дима је саопштио да је "запањујуће констатовати да је ова мисија НАТО-а усмјерена на заштиту цивила". Он је додао да је то брутална агресија на једну суверену државу и потврдио да је спреман да брани пуковника Моамера Гадафија у случају да му буде суђено пред Међународним кривичним судом.

Описујући земље Атлантског савеза као "убице", Жак Верже је критиковао "Француску државу коју предводе разбојници и убице".

"Ми ћемо разбити зид тишине", рекао је Верже.

Након дводневне посјете Либији, двојица адвоката су изјавила да ће покренути судски поступак за подношење тужбе, чим се данас врате у Париз.Оставите одговор