Радојчић: Додик и Ештон сломили сабљу ОХР-у

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић рекао је да је договор Додик-Ештон о реформи правосуђа у БиХ сломио сабљу ОХР-а, те да је након тог договора уочена панична офанзива Сарајева на Брисел, у покушају да окрену ситуацију у своју корист. "Договор предсједника Српске Милорада Додика и високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност […]

понедељак, мај 30, 2011 / 11:51

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић рекао је да је договор Додик-Ештон о реформи правосуђа у БиХ сломио сабљу ОХР-а, те да је након тог договора уочена панична офанзива Сарајева на Брисел, у покушају да окрену ситуацију у своју корист.

"Договор предсједника Српске Милорада Додика и високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон о отпочињање дијалога о реформи правосуђа у БиХ сломио је сабљу међународне заједнице, оличене у Канцеларији високог представника (ОХР)", изјавио је Радојичић.

Наводећи да је Европа показала да разумије да је референдум демократско средство, Радојичић је истакао да је због тога Европа боља алтернатива досадашњем понашању међународне заједнице, оличеној у ОХР-у, који је наметнуо стотине одлука, десетине закона, амандмана на уставе Српске и Федерације БиХ, смијенио више од стотину званичника.

Предсједник парламента Српске рекао је за "Политику" да је Европа понудила дијалог, што је ново у пракси међународне заједнице у БиХ и да се од "улоге туторства, па чак и колонијалног приступа", који није завршен јер је ОХР још у БиХ, дошло до тога да Брисел жели да у БиХ успостави дијалог, што је за Српску прихватљиво.

"Измјена приступа изазива панику у Сарајеву, јер је оно сада тражило хитно реаговање ОХР-а, ниједном не помињући проблеме у правосуђу. Послије договора, уочавамо паничну офанзиву Сарајева на Брисел гдје покушавају да окрену ситуацију у своју корист", додао је он.

Наводећи да је БиХ увијек била на вјетрометини, Радојичић оцјењује да по много чему БиХ више личи на Блиски исток него на Европу.

"Супротстављене политичке тенденције у БиХ су мање или више сличне онима из 1991. године", рекао је Радојичић, наводећи да је Дејтонски споразум једини компромис, с обзиром на општу несагласност о будућем функционисању БиХ.

Он је навео да је "Пандорина кутија", која се зове промјене Устава БиХ, отворена 2005. године, те додао да сви који рачунају на нека стратешка помјерања која би довела до неких крупних промена у БиХ – нису у праву.

"Без снажне међународне интервенције, ништа се неће промијенити. Домаћи политички фактори, због супротстављених политичких ставова, не могу постићи сагласност. А међународна заједница данас грчевито брани Дејтонски споразум, јер не види никакво друго рјешење", каже Радојичић.0 КОМЕНТАРА

 1. Mani se ti radojčiću ćorava posla.Bio sam u ratu i borio se za rs, ali ne ovakvu, dodikovu i tvoju mafijaško-kriminalno-neljudckoanacionalnu-nepotističkoprivatnu-zasvojnarodgenocidnu tvorevinu.Kaži ti meni : dokle mislite ovako?Vidiš li ti ,jadan ne bio kako narod živi, kako se muči, kako pati? Mislite li vi da će vam biti sve potaman dokle hoćete?DA ćete imati vremena da uživate u otetom od naroda?Ma, meni je sasvim svejedno ko će upravljati rs-ohr. ili dodik.Obojica su neprijatelji srpskog naroda, i misli mu o glavi.
  Neće vam biti onako kako zamišljate.Možete kako hoćete, ali još malo.Pa ćemo vidjeti kom lomi sablju, a kome je slomljena.
  Pa, sablju lome junaci, radojčiću.Kada je dodik bio junak, i u kojem ratu? u ronhilijadi, ?tamo je bio, sjeme mu se zatralo.

 2. prijedor, 30.05.2011. 13:11:54 [
  „““““Mani se ti radojčiću ćorava posla.Bio sam u ratu i borio se za rs, ali ne ovakvu, dodikovu i tvoju mafijaško-kriminalno-neljudckoanacionalnu-nepotističkoprivatnu-zasvojnarodgenocidnu tvorevinu.““““““

  Ти стварно ниси нормалан, па ако си се борио за Републику Српску барем је напиши великим словима.

  inspektor, 30.05.2011. 15:16:36 [62
  Инспекторе, марш у кућицу и на лај, не треба овоме психопати из Приједора ако је из тог града,адвокат попут луђака као што си ти, назад у своју „педерацију“.

 3. odlično, znači samo je pravopisna greška u pitanju.na sadržaj komentara nemaš zamjerku, kubadorse, umjesto rs treba RS.I to će biti kada ne bude mafijaško-kriminalno-neljudskoanacionalna nepotističkoprivatna-zasvojnarodgenocidna tvorevina.
  Kada joj na čelu ne bude ronhilnakarada,mrzitelj i uništitelj moga naroda.kada je bude vodio onaj koji je nosio sablju u ovom ratu ili njegov potomak, a ne onaj koji je vitlao štekama ronhila.

Оставите одговор