Њемачка: Бактерија се незаустављиво шири

Епидемија изазвана бактеријом ентерохеморагичне ешерихије коли захватила је више од 1 200 људи, преносе данас њемачки медији. Њемачке власти наводе да ова болест која напада бубреге и централни нервни систем још није достигла врхунац. "Забринути смо због брзог ширења ове болести. Морамо бити спремни на случај да ћемо имати млађе пацијенте", изјавио је директор универзитетског […]

понедељак, мај 30, 2011 / 12:24

Епидемија изазвана бактеријом ентерохеморагичне ешерихије коли захватила је више од 1 200 људи, преносе данас њемачки медији.

Њемачке власти наводе да ова болест која напада бубреге и централни нервни систем још није достигла врхунац.

"Забринути смо због брзог ширења ове болести. Морамо бити спремни на случај да ћемо имати млађе пацијенте", изјавио је директор универзитетског болничког центра у Хамбургу Јорг Дебатин.

Углавном су од ове болести обољеле жене. Њемачко министарство за заштиту права потрошача апелује на грађане да не конзумирају свјеже поврће, посебно краставце, парадајз и зелену салату док стручњаци не утврде поријекло инфекције.

До сада је у Њемачкој преминуло најмање 10 лица за које се вјерује да су били заражени бактеријом ентерохеморагичне ешерихије коли.

Већина случајева у Њемачкој забиљежена је у и у околини Хамбурга.

Европски Центар за превенцију и контролу заразних болести, са сједиштем у Шведској, саопштио је да је ова епидемија "једна од највећих у свијету која се тиче синдрома ХУС и највећа икада забиљежена у Њемачкој".

"Иако се случајеви синдрома ХУС најчешће дијагностикују код дјеце до пет година, у овом случају 87 одсто заражених су одрасли, од чега 68 одсто жене", наводи се у саопштењу Центра.

Код трећине обољелих у Њемачкој болест је праћена тешком анемијом, стомачним проблемима и отказивањем бубрежних функција.

Бактерија је отпорна на већину антибиотика, па експерти савјетују одлазак љекару чим се јаве први симптоми болести.

Потенцијално смртоносна бактерија шири се и на друге земље. У Аустрији су откривена два случаја заразе, а у Шведској и Данској постоје назнаке инфекције.

Званичници у Чешкој рекли су да су и у ту земљу увезени спорни краставци, као и у Аустрију, Мађарску и Луксембург.

Портпарол Управе за контролу хране и пољопривредних производа Чешке Михаил Спацил рекао је агенцији Франс прес да су, осим Чешке, и Мађарска, Аустрија и Луксембург увезли краставце који су заражени агресивним обликом бактерије ешерихије коли, која узрокује проблеме у раду бубрега и напада централни нервни систем.

Синдром ХУС забиљежен је и у Шведској, Данској, Холандији и Великој Британији. Научник са њемачког Универзитета Минстер Хелге Карх упозорава да ширење заразе још није готово.

"Могуће је да ће доћи до секундарних инфекција у овом периоду. Оне дјелују са човјека на човјека и могу се избјећи. Зато сада сву пажњу морамо усмјерити на бољу личну хигијену", рекао је он.

У међувремену, Шпанија је најавила рестрикције против два извозника у земљи, али још није познато да ли су краставци били заражени на самом извору или током транспорта.Оставите одговор