Енглеска: Пропада воће и поврће, нема ко да бере

Око 22 милиона фунти (27 милиона долара) вриједно воће и поврће пропало је у првој половини 2022. године због недостатка радне снаге, према истраживању Националне уније фармера (НФУ), која броји скоро 200 узгајивача, преноси Блоомберг.

среда, 17 августа, 2022 / 11:17

Будући да је анкета обухватила трећину сектора хортикултуре, процењује се да је укупан губитак вјероватно премашио 60 милиона фунти (73 милиона долара), у вријеме када цијене у продавницама расту рекордном брзином.

"Потпуни је апсурд да се квалитетне, хранљиве намирнице расипају у време када се породице широм земље већ муче да саставе крај с крајем због растућих трошкова живота”, навео је замјеник предсједника НФУ Том Бредшо у саопштењу.

Мада и другим привредим секторима недостаје особље, сматра се да је тај проблем много већи у пољопривредној индустрији којој је тешко да привуче раднике јер су послови сезонски и поразумијевају обично дуге сате физичког рада за релативно ниску плату.

Брегзит је такође закомпликовао регрутовање радне снаге из Европске уније.

Више хиљаде свиња је заклано на британским фармама од прошле године због недостатка радника у фабрикамама за прераду меса.

Поред дефицита радника на фармама, Велика Британија је у јулу забиљежила најјачу сушу од 1935. године, која је додатно смањила производњу.

Око 40 одсто учесника у истраживању НФУ рекло је да су претрпјели губитак усјева због недостатка радне снаге, а узгајивачи очекују пад производње за још 4,4 процента сљедеће године. Британска производња воћа и поврћа процењена је 2020. гоине на око 2,7 милијарди фунти, напомиње Блумберг.