Асанжови адвокати туже ЦИА

Адвокати оснивача Викиликса Џулијана Асанжа туже Централну обавештајну агенцију САД (ЦИА) и њеног бившег директора Мајка Помпеа у оквиру парнице која је покренута у понедељак у окружном суду у Њујорку, наводећи да је ЦИА снимала њихове разговоре и копирала податке с њихових телефона и компјутера.

уторак, 16 августа, 2022 / 12:14

Адвокатима у парници су се придружила и два новинара, америчка држављана. Они тврде да је ЦИА прекршила заштиту повјерљивих разговора са Асанжом, који је Аустралијанац, коју гарантује Устав САД.

У парници се тврди да је ЦИА сарађивала са безбједносном фирмом коју је по уговору ангажовала Амбасада Еквадора у Лондону, гдје је Асанж тада живио, на шпијунирању оснивача Викиликса, његових адвоката, новинара и осталих који су се с њим састајали.

Асанжу пријети изручење из Британије у САД, гдје је оптужен за кршење америчког закона о шпијунажи, пошто је 2010. објавио документа војске САД и америчке дипломатске депеше у вези с ратовима у Авганистану и Ираку.

Роберт Бојл, њујоршки адвокат који заступа подносиоце тужбе, рекао је да наводи о шпијунирању Асанжових адвоката значе да је оснивачу Викиликса "нарушено ако не и уништено" право на фер суђење.

"Треба да постоје санкције, чак да се одбаце ове оптужбе или повуче захтјев за изручење", рекао је Бојл новинарима, пренио је Гардијан.

Парницу су покренули адвокати Маргарет Ратнер Канстлер и Дебора Хрбек и новинари Чарлс Глас и Џон Гоец.

Они су посјећивали Асанжа док је живио у Амбасади Еквадора у Лондону, пошто му је био додијељен политички азил који му је касније укинут.

Тужба је подигнута против ЦИА, њеног бившег директора и бившег државног секретара САД Мајка Помпеа и безбједносне фирме "Андеркавер глобал".

У парници се наводи да је "Андеркавер глобал", која је имала уговор са Амбасадом, преузимала информације с њихових електронских уређаја, укључујући разговоре са Асанжом, и достављала их агенцији ЦИА. Како се додаје, такође је поставила микрофоне у Амбасади и слала ЦИА аудио-записе, као и видео-снимке с безбједносних камера.

Адвокати тврде да се тако крши заштита приватности америчких држављана.

Асанж чека одговор на жалбу на наређење да се из Британије изручи САД.

Оптужбе с којима се суочава би могле да резултирају казном и до 175 година затвора.