Кишница више нигдје није за пића

Кишница нигдје на планети Земљи није довољно здрава да би се могла користити за пиће, показало је истраживање стручњака са Универзитета Стокхолм.

понедељак, 15 августа, 2022 / 23:20

Анализе су показале да су пер/полифлуороалкилне супстанце (ПФАС), које се користе у изради козметике, посуђа и многих других ствари којима се служимо, присутне у кишници, тако да она није здрава ни у једном кутку свијета, чак ни на Антарктику. Поменуте хемикалије су трајне и не могу се разградити у природи, а у количини у којој их има у кишници штетне су по људско здравље.

У кишници су пронађене перфлуорооктанске киселине (ПФОА), за које се сматра да могу бити један од узрочника канцера. Јан Казинс, који је предводио поменуто истраживање, навео је да су анализе показале да се количине штетних супстанци довољно високе да се ова вода не може сматрати безбједном за пиће. Нажалост, ситуација је таква свуда, чак и у земљама гдје се она сматра чистом, односно гдје је неки људи користе за пиће јер немају приступ провјерено чистој води.

Тим стручњака бавио се и истраживањем нивоа штетности поменутих хемикалија по људско здравље. Неки од резултата показују да оне могу да утичу на плодност код људи, да узрокују проблеме у развоју дјеце, као и да повећавају ризик од оболијевања од рака.

Иако неки научници тврде да ситуација није толико озбиљна и да ове супстанце нису толико штетне, други позивају да се ограничи и контролише њихова употреба, како би се смањио ниво загађења животне средине.