Наравно да то неће са Черчилом: Енглези у позоришној представи Јованку Орлеанку начинили џендерквиром

Јованка Орлеанка ће бити приказана као небинарни лик у новој продукцији позоришта Шекспиров Глобус.

понедељак, 15 августа, 2022 / 23:08

Небинарно, или џендерквир, израз је којим свеобухватна категорија за родне идентитете који нису искључиво мушки или женски‍—‌идентитети. Настао је у корпусу псеудонаучних мишљења популарних на западу, по којима је род одвојен од пола, и као такав подложан жељи и идентификацији појединца.

Француску хероину, познату по томе што је неустрашиво предводила Французе у биткама против енглеских војника у Стогодишњем рату, играће "небинарни" глумац Изобел Том у представи Ја, Јованка.

Сценарио за представу, која се овог мјесеца отвара у историјском позоришту, измијењен је како би прилагодио новом тумачењу француске хероине која је 1920. канонизована као мученица и сматра се једном од заштитница Француске.

Продукција је описана као "снажна и радосна", а умјетничка директорка Мишел Тери је рекла да ће "довести у питање родну бинарност" и "нудити могућност друге тачке гледишта", пише Индепендент.

"Вијековима је Јованка била културна икона приказана у небројеним представама, књигама, филмовима итд.", рекла је она.

"Историја је пружила небројене и дивне примјере Јованке приказане као жене. Ова продукција једноставно нуди могућност другачијег гледишта. То је улога позоришта: једноставно поставити питање ‘Замислите ако?’

Тери је наставила: "Позоришта производе представе, а у представама је све могуће. Шекспир није писао историјски тачне драме. Узимао је фигуре из прошлости да би постављао питања о свијету око себе.

"Шекспир се није плашио непријатности, а не плаши се ни позорите Глобус.

У саопштењу на веб страници позоришта је потврђено да је "посвећено томе да постане инклузивна и разнолика организација" спремна да направи "неопходну промјену".

"Циљ нам је да створимо културу и окружење у којима ће свачије искуство на Шекспировом глобусу бити једнако, инклузивно и праведно".

Британска "нова култура" је другу супругу краља Хенрија Осмог, британску аристократкињу Ен Болен, већ приказала као црнкињу, у осредњој, ужасно политички коректној телевизијској серији, а занимљиво је да за експеримент промјене пола нису узели неког од својих великана.