Џомбић: Буџету заједничких институција требају уштеде а не паре ММФ

Министар финансија Републике Српске Александар Џомбић изјавио је данас да би било опасно средства од пете транше из стенд бај аранжмана са Међународним монетарним фондом која није повукла Централна банка БиХ искористити за подршку буџету заједничких институција БиХ, јер у том буџету треба правити додатне уштеде, а не отварати нове дефиците. Коментаришући изјаву гувернера Централне […]

недеља, октобар 17, 2010 / 14:48

Министар финансија Републике Српске Александар Џомбић изјавио је данас да би било опасно средства од пете транше из стенд бај аранжмана са Међународним монетарним фондом која није повукла Централна банка БиХ искористити за подршку буџету заједничких институција БиХ, јер у том буџету треба правити додатне уштеде, а не отварати нове дефиците.

Коментаришући изјаву гувернера Централне банке БиХ Кемала Козарића да би средства од 133 милиона долара које је одобрио Извршни одбор ММФ-а, а која неће искористити Централна банка БиХ јер нема потеребе за тим, могла бити искориштена за рјешевање проблема буџета на нивоу БиХ, Џомбић је рекао да у цијелој БиХ треба прилагодити буџете и направити потпуну стабилизацију, која је претходно нарушена свјетском економском кризом.

"Сматрам да не требамо отварати нове дефиците као што је у буџету заједничких институција и да тамо треба урадити додатни напор да се изврши једна професионална анализа и да се види гдје се све може уштедити средстава", рекао је Џомбић Срни.

Он је нагласио да постоји простор да се направе значајне уштеде у буџету заједничких институција, подсјетивши да то у претходном периоду није рађено.

"У претходном периоду су практично само енетитети вршили прилагођавање на расходовној страни и учинили значајне напоре, док заједничке институције то нису радиле и сад је вријеме да то ураде", рекао је Џомбић.

Он је подсјетио да је Извршни одбор ММФ-а одобрио четрврту и пету траншу из стенд бај аранжмана у вриједности од 138 милион евра, односно 259 милиона КМ, те да су тренутно стечени услови да се повуче четврта транша, што је негдје око 90 милона КМ за БиХ, а од чега РС треба да добије око 27 милиона КМ.

"Што се тиче РС, ових 27 милиона је предвиђено код самог усвајања буџета 2010. године. Ми смо предвидјели негдје око 180 милиона КМ средстава од Свјетске банке и ММФ-а за подршку буџету и она су већ приликом усвајања буџета распоређена", рекао је Џомбић.

Он је појаснио да ће се послије налаза и контроле ММФ-а у новембру процијенити да ли су се стекли услови за повлачење осталог дијела од 259 милиона КМ, те да би у случају позитивног одговора новац могао бити повучен или крајем ове или почетком сљедеће године, тако да уђе у наредну буџетску годину.

Извршни одбор ММФ-а одобрио је 15. октобра 138 милиона евра, што износи око 259 милиона КМ средстава четврте и пете транше стенд бај аранжмана са БиХ. Дио од тих средстава, који је требало да буде искориштен за јачање резерви Централне банке БиХ неће бити повучен, јер су се у међувремену резерве стабилизовале и вратиле на ниво већи него што су биле 2009. године.

(Срна)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *